Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Τα 9 ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μερικές αναμφισβήτητες αλήθειες


Γράφει η
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Υποψήφια Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί εκ νέου να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Προεκλογικά παριστάνει τον… αντιμνημονιακό ωραιοποιώντας το 3ο μνημόνιο, που ο ίδιος έφερε ως αποτέλεσμα της δήθεν «σκληρής και περήφανης» διαπραγμάτευσης του, ενώ οδήγησε τη χώρα στα άκρα, σε κλειστές τράπεζες, σε κατάρρευση της οικονομίας, με τον κίνδυνο εξόδου από το Eυρώ να καραδοκεί.
Η αλήθεια όμως, προβάλλει αμείλικτη και ξεπροβάλει πίσω από εγκληματικά λάθη, ομολογημένη απειρία και αβάστακτη αφέλεια. Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λοιπόν, μας είχαν πει:

  1. Ότι θα καταργούσαν  το Μνημόνιο με ένα νόμο και δε θα έπαιρναν νέα μέτρα. Αντ’ αυτού υπέγραψε νέο, τριετές, 3ου Μνημόνιο, με (τουλάχιστον)  13 δις ευρώ νέα υφεσιακά μέτρα και 86 δις ευρώ νέα δανεικά.
  2. Ότι θα έκαναν κούρεμα του χρέους. Σε δήλωση του όμως της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου, η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορούν να γίνουν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».
  3. Θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ. ‘Όχι απλώς διατήρησαν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά κατάργησαν και τις ισχύουσες απαλλαγές (π.χ. ΕΟΤ, ενοικιαζόμενα δωμάτια).
  4. Θα έβαζαν αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Τι έγινε τελικά; Αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% και από το επόμενο έτος στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια.
  5. Ότι δε θα έκαναν καμία αύξηση στον ΦΠΑ και θα διατηρούσε την έκπτωση του 30% στα νησιά.  Έχουμε σήμερα, οριζόντια αύξηση ΦΠΑ, με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στο 23% και κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά.
  6. Ότι θα χορηγούσαν 13η σύνταξη. Οι συνταξιούχοι δυστυχώς σήμερα, υφίστανται φάγωμα της 12ης και ροκάνισμα της 11ης σύνταξης τους, μέσω της αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (+2% στις κύριες και +6% στις επικουρικές συντάξεις) και της αύξησης του ΦΠΑ. Οι περικοπές δε, έγιναν ακόμη και στις μικρές συντάξεις των 400 Ευρώ!
  7. Ότι θα στήριζαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κίνητρα για την απασχόληση.  Όμως, με την εσωτερική στάση πληρωμών, το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την αύξηση φόρων, οδήγησε την οικονομία και την απασχόληση σε ύφεση και αύξησε την ανεργία.
  8. Ότι θα ρύθμιζαν τα "κόκκινα δάνεια". Αντ’ αυτού, έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capitalcontrols) που οδηγούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επιπλέον δανεικά έως 25 δις ευρώ.
  9. Ότι θα πάτασσαν τη  φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, μεταξύ άλλων και με την είσπραξη ποσών από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Λιχτενστάιν, «με σχέδιο υλοποίησης έξι μηνών». Τελικά όμως, ο ίδιος ο κ. Π. Νικολούδης, αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, παραδέχεται ότι ο έλεγχος υποθέσεων όπως της λίστας Λαγκάρντ, είναι διαδικασία «δύσκολη» και ότι  μπορεί να εισπράξει 2,5 - 3 δις € από τη φοροδιαφυγή, αλλά σε 5-6 χρόνια!

Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι:

  • Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, δεν ήταν παρά μια παρωδία. Στις 30 Ιουνίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας  έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των «Θεσμών», ζητώντας νέα δανεικά 29 δις ευρώ περίπου. Εν συνεχεία, με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που προκλήθηκαν με ευθύνη της ανεκδιήγητης απόφασής του να προκαλέσει το δημοψήφισμα, αναγκάστηκε να αποδεχθεί νέο Μνημόνιο με νέα δανεικά ύψους 86 δις ευρώ, εκ των οποίων 25 δις ευρώ χρειάστηκαν μέσα σε 15 ημέρες, μόνο από το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Το 3ο Μνημόνιο δεν χρειαζόταν. Κατέστη αναπόφευκτο με τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι ευρωπαϊκοί κανόνες ήταν γνωστοί εδώ και χρόνια. Τους γνώριζε πριν οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και στο δημοψήφισμα-παρωδία της 5ης Ιουλίου. Και τώρα, που η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από πριν, προκαλεί και νέες εκλογές! Ενώ το μόνο που είχε να κάνει ήταν να παραδεχτεί τα ψέματά του και να διαπραγματευτεί μια άμεση συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2015 με βάση το “e-mail Χαρδούβελη” και την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
  • Η Ελλάδα με το e-mail Χαρδούβελη, έκλεινε οριστικά την περίοδο των Μνημονίων, διευθετούσε οριστικά το ζήτημα του χρέους, έβγαινε στις αγορές, έχοντας το δίχτυ ασφαλείας της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Έκανε κουμάντο στο σπίτι της! Αλλά ο κ. Τσίπρας, δεν άφησε τη χώρα να βγει από την κηδεμονία των Μνημονίων. Λέγοντας ψέματα. Καμία Έκθεση, κανενός διεθνούς οργανισμού, δεν προέβλεπε δημοσιονομικό κενό μετά το 2015. Δεν προέβλεπε καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.
  • Οι χαμηλότεροι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν συνιστούν «διαπραγματευτική επιτυχία». Συνιστούν αναγκαστική προσγείωση στην πρωτοφανή επιδείνωση των δεδομένων της οικονομίας, εξαιτίας των εγκληματικών χειρισμών της Κυβέρνησης. Επιπλέον, ανοίγουν χρηματοδοτικές «τρύπες» για την κάλυψη των οποίων ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε νέα δανεικά 86 δις ευρώ από τους «κακούς» εταίρους μας που προεκλογικά ξόρκιζε.
  • Tο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ήταν πάντα στο τραπέζι, χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, είχε πανηγυρικά διατυπωθεί στη Δήλωση του Eurogroup Νοεμβρίου 2012 και επαναλήφθηκε σε ανάλογη Δήλωση τον Μάιο του 2014. Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές άφηναν ανοικτά, πολλά περιθώρια για να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία για την αναδιάρθρωση (συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιτοκίων και επίσης επιμήκυνσης μέσω επίσης μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και αποπληρωμής), ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητά του.
Είναι ίσως η κρισιμότερη χρονική συγκυρία για τον τόπο μας, συγκυρία που δεν επιτρέπει άλλα λάθη και επιπολαιότητες. Ο κόσμος ας αναλογιστεί και ας κρίνει. Ποιος συμβιβάστηκε; Αυτός που μείωσε μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (στο 13% από το 23%), ή αυτός που αύξησε το ΦΠΑ παίρνοντας από την τσέπη των καταναλωτών 2,5 δις ευρώ;  Αυτός που μείωσε μονομερώς 30% τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και θέσπισε επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ή εκείνος που καταργεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης; Αυτός που μείωσε μονομερώς τις ασφαλιστικές εισφορές 5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 28% ή κατά το 1/6 περίπου) δίνοντας πνοή στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ή αυτός που αυξάνει το φόρο στο 29% και την προκαταβολή φόρου στο 100%, καταδικάζοντας τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και κηρύσσοντας τον πόλεμο στον άνεργο; Αυτός που μειώνει μονομερώς την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, ή αυτός που την πολλαπλασιάζει και την ενσωματώνει στην κλίμακα του φόρου εισοδήματος, ενισχύοντας τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία;

Η προπαγάνδα τελείωσε. Είναι ώρα για αλήθειες και αποφάσεις.

elzoni.gr