Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη στην Ημερίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για το μεταναστευτικό



http://newpost.gr/storage/photos/c_800px_400px_ct/201504/vozeberg.jpg
Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στη Διεθνή Ημερίδα που διοργάνωσε  το Γραφείο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: "Μεταναστευτική Πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές", παρουσία του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών Υποθέσεων Δ. Αβραμόπουλου, παρευρέθη η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).


Η κα. Βόζεμπεργκ, ξεκινώντας την ομιλία της ανέδειξε τα  υψηλά ποσοστά εισροής μεταναστών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά νησιά και ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω ο ελληνικός τουρισμός στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να επισπευτεί η εφαρμογή του προγράμματος της μετεγκατάστασης των 16.000 μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών των μεταναστών, το οποίο έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ως μέρος του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, επισημαίνοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο της Επιτροπής για τη δημιουργία κέντρων στήριξης και πληροφόρησης των μεταναστών σε τρίτες χώρες με στόχο και σκοπό την πάταξη του φαινομένου στη ρίζα του.

Κλείνοντας την ομιλία της η Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε: "Η Ευρώπη έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ευθύνη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμη και οι χώρες-μέλη που δεν δέχονται κανέναν μετανάστη είναι υποχρεωμένες να δείξουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά διότι την επόμενη μέρα το πρόβλημα μπορεί να χτυπήσει τη δική τους πόρτα. Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στην πράξη, γι' αυτό η Επιτροπή πρέπει να αναζητήσει έναν πιο δεσμευτικό μηχανισμό προς τα κράτη μέλη που δείχνουν απροθυμία. Ωστόσο, η ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο περνάει μέσα από υπεύθυνες εθνικές πολιτικές  των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα".