Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Χρήστος Δημητρόπουλος: «Θα παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες, μέχρι να αποζημιωθεί σωστά και δίκαια και ο τελευταίος καλλιεργητής.»

Εμφάνιση dimitropoulos9.jpgΜε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και την Πάτρα επικοινώνησε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Κορινθίας κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, έπειτα από τις χθεσινές καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες βερίκοκου, ελιάς και αμπέλου που σημειώθηκαν στα χωριά του Δήμου Σικυωνίων (Μικρό και Μεγάλο Βάλτο, Λαλιώτη, Άνω Διμηνιό, Διμηνιό, Πάσιο, Μούλκι, Βασιλικό, Σούλι), προκειμένου να ζητήσει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκτίμηση και την αποζημίωση των ζημιών. 

Σχετικά με το θέμα ο κ.Δημητρόπουλος δήλωσε:

«Το πρωί της Πέμπτης (18/6), καλλιέργειες σταφυλιού/σταφίδας, βερίκοκου και ελιάς σε πολλά χωριά του Δήμου Σικυωνίων επλήγησαν από το χαλάζι, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές. Οι αγρότες και οι Ενώσεις αναφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές και, όπως έχω πληροφορηθεί, έχουν ήδη γίνει αναγγελίες προς τον ΕΛΓΑ.

Στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, την ημέρα των καταστροφών βρέθηκαν άμεσα στα χωριά του δήμου Σικυωνίων που επλήγησαν και μαζί με τους παραγωγούς διαπίστωσαν "ιδίοις όμασι" το μέγεθος της ζημιάς, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 100%.

Υπήρξε παράλληλα επικοινωνία με την Δημοτική Αρχή της περιοχής, με αρμόδιους του Τομέα Αγροτικού της ΝΔ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση επί του θέματος. 

Επικοινώνησα με υπηρεσιακούς παράγοντες σε Αθήνα και Πάτρα, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι επισημάνσεις και να επιταχυνθεί εν γένει η διαδικασία, προκειμένου να αρχίσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να υπάρξουν σύντομα δίκαιες αποζημιώσεις. Επισημαίνω ότι η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όπως επίσης είναι ζωτικής σημασίας η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα προηγούμενων ετών.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για το μεγαλύτερο τμήμα των κατοίκων της περιοχής. Οι αγρότες που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, δεν θέλουν λόγια. Απαιτούν πράξεις, να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. 

Θα ασκήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση οι επισημάνεις να αρχίσουν άμεσα και ο αρμόδιος επόπτης να βρεθεί στις περιοχές του Νομού μας όπου επλήγησαν. Θα παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες, μέχρι να αποζημιωθεί σωστά και δίκαια και ο τελευταίος καλλιεργητής. 

Διότι γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει για τον αγρότη να χάνει τους κόπους ενός ολόκληρου χρόνου, να καταστρέφονται καλλιέργειες που φρόντισε με τεράστιο καλλιεργητικό κόστος.

Οφείλουμε όμως όλοι να ενεργήσουμε έγκαιρα, ώστε οι προεκτάσεις της ζημιάς στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Κορινθίας να ελαχιστοποιηθούν. Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους αγρότες ότι οι πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν θα εξαντληθούν στο στάδιο των επισημάνσεων και των εκτιμήσεων, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.»