Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ενδοσχολική βία και ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, το οποίο απασχολεί την κοινωνία και οδήγησε στην «έκρηξη» της μετά το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ζήτησε ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συζήτηση για την Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα: «Ενδοσχολική βία- Πορεία υλοποίησης δράσεων για την εξάλειψη του φαινομένου» ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου επισήμανε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να κλείσει, αλλά να αναλυθεί και να επεξεργασθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η Πολιτεία, σε συνδυασμό με τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία συνολικά, να προστατεύσουν τη νεολαία από τέτοιου είδους συμπεριφορές.


«Ο τραγικός θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έφερε ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της ενδοσχολικής βίας, του εκφοβισμού, όλων αυτών που συμβαίνουν αλλά αποσιωπούνται πολλές φορές. Όλων αυτών που είναι πλέον φαινόμενα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά δεν υπάρχει, ουσιαστικός μηχανισμός αντιμετώπιση τους. Ενώ όποια προσπάθεια έγινε για να δημιουργηθεί, φαίνεται πως έχει «παγώσει». Για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη είτε ήταν αυτοκτονία ως αποτέλεσμα όσων είχαν συμβεί εις βάρος του το προηγούμενο διάστημα, είτε δολοφονία, η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί.
Όμως η ψυχή του αυτό που ζητά είναι να δούμε και να ερευνήσουμε με σοβαρότητα και επιστημονικό τρόπο, με μέθοδο, όλα όσα συνέβησαν και σε αυτή την περίπτωση, ώστε η Πολιτεία να πάρει μέτρα για να μην έχουμε και άλλους Βαγγέληδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Μάλιστα ο ίδιος στάθηκε σε αυτά που ακούγονται πως το συγκεκριμένο περιστατικό δηλαδή είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαιτερότητας στη συμπεριφορά των Κρητικών, λέγοντας πως όλα αυτά είναι στην κατεύθυνση να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα, το οποίο αφορά όλη τη σύγχρονη κοινωνία.

«Το Υπουργείο Παιδείας, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, είναι μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τους ειδικούς να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να δούμε τις πραγματικές πτυχές πέρα από τη θεωρία», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στην Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον είναι θα πρέπει να συμμετάσχουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, ερευνητικοί, καθώς και το Παρατηρητήριο, αλλά και όλοι όσοι μπορούν να συνδράμουν, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα, σε σχέση με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.