Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΨΟΥΣ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την καθυστέρηση συμβάσεων υποδομών ύψους 2 δις ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Όσο η Ελληνική Κυβέρνηση ταλαντεύεται ανάμεσα στο ανεδαφικό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και την «περήφανη διαπραγμάτευση», η παράταση της αβεβαιότητας που προκαλεί καθηλώνει την οικονομία και «παγώνει» συμβάσεις ύψους 2 δις ευρώ, για έργα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα που έχουν πάρει την έγκριση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, αλλά καθυστερούν με ευθύνη της Ελλάδας, λόγω της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση.
Οι συμβάσεις αφορούν στα περιφερειακά αεροδρόμια, την κατασκευή σχολείων μέσω ΣΔΙΤ ύψους 400 εκ., τη δεύτερη δόση του δανείου προς τις τράπεζες για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δις, τη δανειοδότηση ενός ιδιωτικού έργου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στη χαρτοβιομηχανία, κατασκευαστικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία ύψους 71 εκ. και το νέο δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής της χώρας στο νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020.
Η Κυβέρνηση πρέπει να ανατρέψει, το συντομότερο, την κατάσταση που έχει δημιουργήσει, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, να δώσει δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη και βέβαια να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης επενδύσεων, χωρίς καθυστερήσεις. Ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα και να μείνουν αναξιοποίητα επειδή δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα είναι ορατός.»