Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ύστερα από μία συνεδρίαση που διήρκεσε πέντε ώρες, είχε αντεγκλήσεις και βρήκε τον Υφυπουργό Πολιτισμού Σταύρο Κοντονή να αλλάζει το άρθρο 15 παρ. 2 και να το συντάσσει ακριβώς με τον τρόπο που ζήτησε η UEFA, αλλά να μην πειράζει καθόλου το άρθρο 5, που αφορά στους δικαστές και στο οποίο αντιτίθεται η ΕΠΟ.
Μάλιστα το άρθρο 5 πέρασε κυρίως με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (146 ναι, 67 όχι, παρών 33 σε σύνολο 246 που ψήφισαν), αφού «απώλειες» σημειώθηκαν και από την πλευρά των ΑΝΕΛ – ο Παύλος Χαϊκάλης είχε ζητήσει από τον Σταύρο Κοντονή να το τροποποιήσει, καθώς δύναται να φέρει το Grexit.
Παρούσα η Κωνσταντοπούλου
Μάλιστα το άρθρο 5 δεν ψήφισε ούτε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενδεχομένως για λόγους συνταγματικόητας, που είχε θέσει και το ΠΑΣΟΚ.
Πλέον η μπάλα έχει περάσει στο γήπεδο της UEFA. Όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία πάρει στα χέρια της μεταφρασμένο το νομοσχέδιο θα αποφασίσει αν θα επιβάλει την ποινή του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου ή όχι.
Τι λέει το άρθρο 5
Το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα συνταγματικότητας του συγκεκριμένου άρθρου και γι' αυτό δεν το ψήφισαν οι βουλευτές του, ενώ κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ αρνήθηκαν να το ψηφίσουν, καθώς θεωρούν ότι εναντιώνεται στις «θέσεις» της UEFA και δύναται να φέρει το Grexit.
Από τα 15 άρθρα ονομαστική ψηφοφορία έγιναν - πλην του 5 - και για το άρθρο 13 και 14. Το άρθρο 15 δεν τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία - απέσυρε το αίτημα η Νέα Δημοκρατία - όταν ο Σταύρος Κοντονής το κατέθεσε τροποποιημένο (δείτε τις φωτογραφίες κάτω).
«Πλέον την ευθύνη την έχουν άλλη»
Τελευταίος τοποθετήθηκε πριν την ψηφοφορία ο Σταύρος Κοντονής:
«Αυτές τις δύο μέρες ακούμε αντιφατικά πράγματα. Όταν συζητάμε και βρίσκουμε μια χρυσή τομή όπου υπάρχει διαφωνία, μας λέτε ότι υπάρχει κολοτούμπα. Μας λέτε ότι δεν κυβερνάμε. Όταν όμως φέρνουμε νομοσχέδια, μας καλείται να τα αποσύρουμε. Μας λέτε είναι σωστές οι διατάξεις, αλλά να μην της ψηφίσουμε για να μην υπάρχει κίνδυνος εξόδου των ελληνικών ομάδων.
Μας λέτε να μην αγγίζουμε την αυτονομία της ΕΠΟ, αλλά να μην ενοχληθεί κανένας και έχουμε Grexit. Μας προτρέπετε να παρέμβουμε σε θέματα εκλογής διοικητικών οργάνων στην ΕΠΟ και στη διαιτησία, που είναι ο πυρήνας του αυτοδιοίκητου. Μας κατηγορείτε ότι το νομοσχέδιο είναι κενό περιεχομένου. Τι συμβαίνει τελικά με εσάς. Βρίσκεστε σε κατάσταση πολιτικής σχιζοφρένειας; Τι θα γίνει επιτέλους;'.
'Απευθύνομαι σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Πράγματι έγινε μια βελτιωτική τροπολογία την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση έμεινε σταθερή στους δείκτες που είχε ορίσει. Ακούσατε την ΕΠΟ και τις διεθνείς ομοσπονδίες; Δέχονταν διοικητικές ποινές και πρόστιμα; Τι μας έλεγαν για τη χρησιμοποίηση τακτικών δικαστών; Συμφωνούσαν; Η διαφωνούσαν. Το δεύτερο.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Ένα καθεστώς απαράδεκτο για την έννομη και ελληνική τάξη. Ένας αυτονομίας ειδικά της ΕΠΟ. Καταργείται η όχι; Αντικαθίσταται αυτό με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 15. Επόμενος σε αυτά που ήταν τα επίδικα και πάνω σε αυτά που έγινε η μεγάλη σύγκρουση, η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε βήμα πίσω''.
Θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια. Για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, την ευθύνη την έχουν άλλοι. Εμείς θέλαμε να καταδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι σκοπός ήταν όχι να βγουν εκτός Ευρώπης οι ελληνικές ομάδες και κυρίως η Εθνική.
Σκοπός παραμένει το να μπει μια τάξη στο καθεστώς αυτονομίας. Πιστεύουμε ότι με το νομοσχέδιο κάναμε ένα πρώτο βήμα. Δεν είπαμε ότι λύνονται όλες οι παθογένειες. Είχαμε δύο δρόμους. Είτε να νομοθετήσουμε και να πάμε βήμα - βήμα, και με τη δικαιοσύνη. Ο άλλος δρόμος να πάμε σε μετωπική σύγκρουση με όλους. Ακόμα και με εκείνους που δεν φταίνε. Θεωρούμε ότι δώσαμε μάχη».