Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης, από την Χαλκιδική και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια –Τσαρουχά, του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κορωνάκη, από το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ χαιρετισμό απηύθυναν ο Θ. Τουσουνίδης και η Φ. Γεννηματά. Από το ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός .
«Ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε., τόνισε ο κ. Πατούλης, βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Το έχουμε ανάγκη τόσο εμείς, όσο και η χώρα, γιατί η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κράτους. Δεν υπάρχει Κράτος, χωρίς Αυτοδιοίκηση και Δήμους.»
«Ασφαλώς, συνέχισε, και δεν παραγνωρίζουμε ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο όποιος σχεδιασμός κάνουμε, να ανατραπεί από μια δυσμενή έκβαση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές μας. Αν η χώρα μπει σε περιπέτειες , πολλά θα ανατραπούν. Θέλω να επαναλάβω ότι ανήκω σε αυτούς που αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση. Λύση με την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, εντός της Ευρωζώνης, εντός του ευρώ.
Λύση που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτή την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε να την αμφισβητήσει, ούτε να την παραφράσει. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφή για τη χώρα και την κοινωνία. Ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή κι από αυτήν που έχει ήδη προκαλέσει στην Πατρίδα και σε χιλιάδες συμπολίτες μας η εφαρμογή της αδιέξοδης κι αναποτελεσματικής μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει εκφράσει κατά πλειοψηφία τη θέση ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. Αυτό συμφέρει την Ελλάδα, αυτό συμφέρει την Αυτοδιοίκηση».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην «ακραία πολιτικά απόφαση, που κατά την άποψη μας συνιστούσε έμμεση ομολογία χρεοκοπίας», τη μεταφορά δηλαδή των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε:
«Αρνηθήκαμε να την εφαρμόσουμε γιατί ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με έναν τρόπο που κατά την άποψή μας συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας.
Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών.
Ιδίως όταν στρέφονται εναντίον των Δήμων, που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει όσο κανένας άλλος θεσμός της Κεντρικής Κυβέρνησης στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Κι όταν τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει την κρατική χρηματοδότηση να περικόπτεται κατά 60%.
Θεωρήσαμε επίσης ότι σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Δεν είναι πολυτέλεια.
Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι οι Δήμοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην εθνική προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.
Και όταν λέμε με όλες μας τις δυνάμεις, δεν εννοούμε μόνον με τα ταμειακά διαθέσιμά μας, αλλά με κάθε τρόπο. Αλλά για να βοηθήσουμε, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε.
Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο. Το ξεκαθαρίσαμε και στον Πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητήσαμε σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, να διορθωθούν νομοθετικά οι ατέλειες και οι ασάφειες στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζητήσαμε να εξαιρεθούν από την δέσμευση τα ανταποδοτικά τέλη, τα χρήματα των συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς μας για εκτέλεση έργων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
Αλλά και τα χρήματα που αφορούν την καταβολή προνοιακών επιδομάτων.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί η απαραίτητη νομοθετική κάλυψη.
Και θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή του.
Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή εξαιρούνται από την υποχρεωτική εφαρμογή της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων και μεταφοράς των κεφαλαίων προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας κατ’ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕτα ποσά που προέρχονται από τα οριζόμενα ως ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κ.τλ.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο.
Η ίδια ρύθμιση, προβλέπει επίσης ότι υποχρεούται το ελληνικό Δημόσιο σε αποκατάσταση της θετικής ζημίας που μπορεί να προκύψει σε βάρος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημίας αυτής θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί όχι μόνον νίκη της Αυτοδιοίκησης.
Αλλά νίκη της λογικής.
Επιβεβαιώνει ότι πολύ σωστά αντιδράσαμε οι Δήμοι στην πρωτοφανή αυτή απόφαση που έγινε με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό.
Δικαιωθήκαμε που επιμείναμε να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό , γιατί όπως αποδείχθηκε, κατάλαβε καλύτερα από τους Υπουργούς του την πραγματική διάσταση του προβλήματος που πήγε να δημιουργηθεί.
Την ώρα που κάποιοι Υπουργοί επιχειρούσαν να πετροβολήσουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, εμείς ως Κ.Ε.Δ.Ε. επιδείξαμε υπεύθυνη στάση. Και δικαιωθήκαμε.
Αυτή την υπεύθυνη δική μας στάση , κάποιοι εσκεμμένα την παρερμήνευσαν.
Επιχείρησαν να της δώσουν κομματικό χρώμα.
Μας χαρακτήρισαν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες,
ως Δημάρχους περιορισμένης ευθύνης.
Πως αισθάνονται σήμερα από το άδειασμα που τους έκανε ο Πρωθυπουργός;
Υπήρξαν Υπουργοί που ισχυρίστηκαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν σε Μέσα ,ότι είναι κομματικά τα κίνητρα που αντιδράσαμε.
Πιθανόν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν τους δικαίωσε.
Θέλω λοιπόν από το βήμα αυτού του Συνεδρίου,
από το ανώτατο όργανο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,
να ξεκαθαρίσω μια και καλή ότι δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας.
Δεν παίζουμε με τα χρήματα των δημοτών μας. Δεν παίζουμε με τη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών.
Αλλά και δεν παζαρεύουμε με κανέναν το δικαίωμά μας να ασκούμε το θεσμικό μας ρόλο.
Όπως έχει δικαίωμα η Κυβέρνηση να επιθυμεί να έχει την ευχέρεια να κυβερνήσει και να ασκήσει την πολιτική της, το ίδιο δικαίωμα έχουμε κι εμείς. Περιορισμένης ευθύνης είναι οι Υπουργοί που δηλώνουν στα κανάλια ότι ψάχνουν χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων, προκαλώντας πανικό.
Μας κατηγόρησαν επίσης ότι έχουμε σηκώσει τη σημαία της επανάστασης απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ στο παρελθόν δεν αντιδράσαμε όταν μας περικόπτονταν οι πόροι
Τους απαντάμε. Είμαστε νέα Διοίκηση στην ΚΕΔΕ.
Μόλις 6 μηνών. Δεν θα κουβαλήσουμε εμείς τις αμαρτίες και τις αδράνειες του χθες, όπως δεν θέλει να κουβαλήσει τις αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων η σημερινή. Υπάρχει όμως μια ακόμη διαφορά. Τότε μας περιέκοψαν πόρους. Στην απόφαση αυτή εμείς είχαμε αντιδράσει. Είχαμε κλείσει και τους Δήμους.
Σήμερα που προχωρά η χώρα ουσιαστικά σε έναν αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό,που δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για το μέλλον, επιλέγουμε να αντιδράσουμε με πολύ ηπιότερο τρόπο.
Και το κάνουμε έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας.
Γιατί πιστεύουμε ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα δεν έχει κανένα νόημα η αντιπαράθεση. Προέχει το συμφέρον της Ελλάδος.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα βοηθήσει ξανά στην εθνική προσπάθεια. Όπως το έκανε μέχρι σήμερα.
Μετά λοιπόν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, θα αποφασίσουμε πλέον σε νέα βάση για την περαιτέρω στάση μας στο θέμα αυτό».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επικείμενη αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου διοικητικής οργάνωσης της χώρας, του Καλλικράτη, υπογράμμισε ότι «οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούν να γίνουν μόνον με ανατροπές».
«Για μας, συνέχισε ο κ. Πατούλης, ανατροπή είναι η αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου διοικητικής οργάνωσης της χώρας, του Καλλικράτη. Συμφωνούμε απόλυτα με την Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Το ζητούμενο δεν είναι μια ακόμη αλλαγή σε ένα αποτυχημένο σύστημα, αλλά μια αλλαγή που θα βελτιώσει πραγματικά τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών. Και το κυριότερο, θα στηριχθεί με τους αναγκαίους πόρους. Είναι θετικό το γεγονός πως και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βούτσης, έχει αναγνωρίσει πως για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του νέου Καλλικράτη, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τα 4 δις ευρώ που χρειάζονται για να πετύχει το νέο εγχείρημα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, θα αποτύχει και η νέα προσπάθεια. Είναι λοιπόν στο χέρι της Κυβέρνησης να βρει τα χρήματα κι εμείς από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας το εγχείρημα».
«Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Πατούλης, είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης».