Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Υπό το βλέμμα των... Βρυξελλών σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο ( LIVE σύνδεση)

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα - Λεπτό προς λεπτό η συνάντηση με τον Πούτιν

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Κρεμλίνο η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καλωσορίζω με μεγάλη μου χαρά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας», είπε στον Τσίπρα ο πρόεδρος της Ρωσίας, τον οποίο υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι "η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας. Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας, αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες και τους οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινή θρησκευτική παράδοση.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συγκίνηση του γιατί το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο άγνωστο στρατιώτη αποτειώντας φόρο τιμής σε εκατομμμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν την ζωή της για την μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είχε αναλογικά τον μεγαλύτερο φόρο αίματος".
Συνεχίζοντας ανέφερε: "Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής" ανέφερε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν .

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, τις οποίες παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες, βρίσκεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση τόσο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, όσο και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Κι ενώ η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν είναι σε εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι η Αθήνα έχει αμβλύνει τη στάση της ως προς τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.
"Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας έχει μεταβληθεί...μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει υποστηρίξει όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με κυρώσεις και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει", δήλωσε η εκπρόσωπος.
Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε live εδώ