Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην Ε.Ε. από τις δηλώσεις για την ένωση Αλβανίας – Κοσόβου. Δυναμιτίζουν το κλίμα ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην Ε.Ε. από τις δηλώσεις για την ένωση Αλβανίας – Κοσόβου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντέδρασε στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ότι "η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα αποτελέσει γεγονός, εάν συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου", επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "απαράδεκτες προκλήσεις" που δεν είναι εναρμονισμένες με την πολιτική συνεργασίας στην περιοχή.

Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντέδρασε με ανακοίνωσή της προς τα ΜΜΕ στη δήλωση του κ. Ράμα, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου μίλησε για "ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο με τον κλασικό τρόπο", αν τα Τίρανα και η Πρίστινα δεν καταφέρουν να ενωθούν στο πλαίσιο της ΕΕ.
 
"Υπογραμμίζουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία επιβεβαιώνεται σε ανώτατο επίπεδο" ανέφερε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν απ' όλους στην περιοχή να ακολουθούν πολιτική συμφιλίωσης και συνεργασίας.
 
Όλοι οι εταίροι στην περιοχή επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον στόχο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και την αποφασιστικότητα να εκπληρώσουν τα αναγκαία κριτήρια, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τα πρότυπα της ΕΕ. Η κάθε χώρα στην περιοχή προχωρά με το δικό της ρυθμό στην πορεία αυτή και εμείς αναμένουμε αναγκαίες προσπάθειες για περαιτέρω πρόοδο, είπε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
 
"Όλες οι προκλητικές δηλώσεις που αποκλίνουν από αυτή την πολιτική είναι απαράδεκτες" δήλωσε η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
 
Ο Έντι Ράμα, μετά από κοινή επίσκεψη με τον Χασίμ Θάτσι, το περασμένο Σάββατο, στο Ούλτσινι του Μαυροβουνίου, όπου ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίστινας TV Klan ότι το Κόσοβο και η Αλβανία θα ενωθούν με τον κλασικό τρόπο, αν η ΕΕ δεν προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου και δεν εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους κατοίκους του.

e-typos.com