Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Χρίστος Δήμας: Παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους

Ερώτηση προς το υπουργείο οικονομικών κατέθεσαν 21 Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας προκειμένου να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Στο σχετικό κείμενο της ερώτησης που αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν και με δεδομένο ότι η τελική εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ θα γίνει στις 3 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος διαιωνίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσωρινή απόφαση που εξέδωσε, έκρινε παράνομη την ΚΥΑ που παραχωρούσε, κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους σε ό, τι αφορά στα δικαιώματα εκμετάλλευσης και καθαρισμού τους.Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρεται:

Προς: τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους»

Κύριε Υπουργέ,
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Πέρα από την απώλεια εσόδων για την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπηρεσιών και υποδομών προς τους επισκέπτες μας αλλά και τους πολίτες.
Αν οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών, είναι σαφές ότι δεν θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό τους, ενώ δεν θα υπάρξουν υποδομές και υπηρεσίες, όπως η παροχή ύδρευσης, οι ναυαγοσώστες κ.α.

Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική περίοδος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εικόνα των παραλιών και του τουρισμού μας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:

Εάν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.