Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ερώτηση Χρήστου Δήμα στο ΥπΟικ για τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Διευκρινίσεις σχετικά με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζητάει με ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Αφορμή στάθηκαν οι σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών σχετικά με τον νέο φόρο που προετοιμάζει η κυβέρνηση και ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ο Χρίστος Δήμας καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του φόρου και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παράλληλα ζήτησε να πληροφορηθεί  τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα που προσδοκά από τον φόρο αλλά και την απαρίθμηση των ενδεχόμενων ισοδύναμων μέτρων που θα αναζητήσει σε περίπτωση σοβαρής απόκλισης εσόδων σε σχέση με τα αντίστοιχα που επέφερε ο ΕΝΦΙΑ το 2014.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:



Προς: Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: «Νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και προσδοκώμενα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό»

Σε δηλώσεις της, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών επεσήμανε πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και αφού προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το εισπραχθέν ποσό για τον κρατικό προϋπολογισμό από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθε στα 2,6 δις ευρώ για το έτος 2014.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιο το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τη κατάρτιση και εφαρμογή του νέου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας;

- Με ποια κριτήρια θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες και πότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή;

- Πόσα χρήματα αναμένεται να εισπραχθούν από τον νέο φόρο; Σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς σε σύγκριση με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την γεφύρωση αυτής της διαφοράς; Αν ναι, ποια θα είναι αυτά;