Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

TO ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Του Βλάσιου Τσιώτου

Βλάσης Τσιώτος Τελικά τα σκουπίδια Τριπόλεως δεν θα έρθουν στο Ξυλόκαστρο! Βρήκαν τον προορισμό τους κάπου στο Λεβίδι στο πανέμορφο Μαίναλο! Σιγή ασυρμάτου και για τα σκουπίδια Ερμιονίδος. Μάλλον θα βρουν και αυτά έναν πιο κοντινό και φιλόξενο προορισμό. Θα πρέπει να αισθανόμαστε ανακουφισμένοι; Πέρασε ο κίνδυνος; Καταφέραμε να σώσουμε την παρτίδα; Δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι έτσι. Θεωρώ ότι το παιχνίδι έχει στηθεί διαφορετικά εδώ και πολύ καιρό. Ας μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας ώστε να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε τους πραγματικούς κινδύνους.
Κατά την γνώμη μου ποτέ δεν υπήρξε πραγματική και σοβαρή πρόθεση μεταφοράς σκουπιδιών από την Τρίπολη και την Ερμιονίδα στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οικονομικά ασύμφορες για τους ενδιαφερομένους , ενώ υπήρχε η γνώση ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τεράστιες και τα επιχειρήματα αδύναμα. Η απειλή αυτή χρησιμοποιήθηκε ώστε να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα κινδύνου και όταν αυτό εκλείψει να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα ο τελικός στόχος. Η μεταφορά υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ από όλη την Κορινθία! Η μεταφορά αυτή παρουσιάζει για όσους την σχεδιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα:
1. Αποτελεί την οικονομικότερη λύση, αφού οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές.
2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο πίεσης η ανάγκη Δημοτικής αλληλεγγύης καθώς πρόκειται για γειτονικούς Δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
3. Σε συνδυασμό με κάποιου είδους μηχανική διαλογή, τα ανακυκλούμενα μπορούν να πωληθούν μειώνοντας το κόστος, ενώ το υπόλειμμα μπορεί να χωρέσει στον μικρό ΧΥΤΑ μας και να βολευτούν όλοι οι Δήμοι της Κορινθίας. Με την δικαιολογία της προσωρινής λύσης μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνολική διαχείριση θα μπορούσαν να φτάσουν στον ΧΥΤΑ 40.000-50.000 τόνοι υπόλειμμα τον χρόνο, που αντιστοιχούν σε 150.000 τόνους σκουπιδιών. Έτσι θέλουν να τακτοποιήσουν το πρόβλημα!

Με την λογική αυτή πιέζουν ασφυκτικά τον Δήμαρχο να προχωρήσει την διαδικασία. Του έχουν προσφέρει την Προεδρία του ΦΟΔΣΑ με την δικαιολογία ότι θα μπορέσει να αποφύγει την μεταφορά σκουπιδιών από άλλους νομούς και τώρα απαιτούν να ξεχάσει την μέγιστη ποσότητα των 12.500 τόνων που προβλέπει η μελέτη του ΧΥΤΑ, ώστε να βρει λύση στο πρόβλημα του δικού του νομού! Στρατηγική υψηλής ποιότητας!
Ας δούμε όμως τι σημαίνει για τον Δήμο μας η σχεδιαζόμενη λύση. Μας ζητείται πρακτικά το εξής: Να συγκεντρώνουμε τα σκουπίδια μας, να τα μεταφέρουμε με δικά μας έξοδα, τα οποία θα καταβάλουν οι δημότες μας, στον χώρο διαλογής και να παίρνουμε σαν επιβράβευση το άχρηστο και τοξικό υπόλειμμα όλων των Δήμων! Όλα αυτά τη στιγμή που είμαστε οι μοναδικοί που προέβλεψαν και τόλμησαν να κατασκευάσουν ΧΥΤΑ ένα χιλιόμετρο από την πόλη του Ξυλοκάστρου για να λύσουμε το πρόβλημά μας. Αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, μας καλούν να αποτελέσουμε την λύση για το πρόβλημα όλων.
Εκτός όμως από το ηθικό μέρος του θέματος υπάρχουν και συγκεκριμένα ανυπέρβλητα εμπόδια για την ζητούμενη λύση:
1. Η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθορίζει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 12.500 τόνους σε οποιαδήποτε μορφή ανά έτος. Υπέρβαση της παραπάνω ποσότητας και καταστρατήγηση της μελέτης θα επιφέρει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή σε έναν αγροτικό-τουριστικό Δήμο.
2. Ο υπάρχων βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα υπάρχοντα στραγγίδια που απορρέουν από την διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων. Τυχόν επιβάρυνση της ποσότητας των απορριμμάτων σημαίνει ότι τα παραγόμενα στραγγίδια θα καταλήγουν στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στον Κορινθιακό!
3. Η θέση του Δήμου μας είναι στο δυτικότερο άκρο του νομού μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια οικονομική επιβάρυνση για όλους για την μεταφορά καθώς και περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε ένα ήδη επιβαρυμένο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο . Ο χώρος προορισμού πρέπει να αναζητηθεί στο κέντρο του νομού μας.

Η θέση μας παραμένει σαφής και αμετακίνητη: Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατασκευάστηκε για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του Δήμου μας. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, ούτε η πρόθεση να φιλοξενήσει απορρίμματα σε οποιαδήποτε μορφή και κατάσταση από άλλους Δήμους υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα στον Δήμαρχο προσφέροντας κάθε υπηρεσία κριθεί απαραίτητη.
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ