Τρεις ώρες διήρκεσε το βράδυ η σύσκεψη στο
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή
υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση
στο μέγα ζήτημα εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων της
Τρίπολης, που για δύο μήνες στοιβάζονται στους δρόμους της πόλης.
Στην σύσκεψη συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από Δήμους της Πελοποννήσου, που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και απλοί πολίτες από το Λεβίδι κι άλλες περιοχές που έχει ακουστεί ότι ενδέχεται να οδηγηθούν τα σκουπίδια της Τρίπολης.
Ο υπουργός άκουσε όλες τις απόψεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων, αλλά και των πολιτών, χωρίς να αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο, ενώ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, υπογράμμισαν την ευθύνη της Περιφέρειας για την κατάσταση που επικρατεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, ενώ ζήτησε από τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για μικρό χρονικό διάστημα να συνδράμουν αλληλέγγυα και να δεχθούν κάποιες ποσότητες απορριμμάτων, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη της Τρίπολης από τα σκουπίδια.
Εν τω μεταξύ ο δικηγόρος των κατοίκων του Λεβιδίου, Κώστας Γκότσης ενημέρωσε ότι σήμερα κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά της απόφασης του δημάρχου Τρίπολης, που αφορά την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Λεβιδίου στη θέση Μαγούλα και η αίτηση θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο Τρίπολης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, «δυστυχώς εδώ έχει σκάσει μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών. Όπως είπα και στην σύσκεψη, οι δημότες της Τρίπολης, αλλά και οι δημότες όλης της Ελλάδας, που έχουν παράνομους ΧΑΔΑ, πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Η απόφαση είναι: είτε μόνοι μας παύουμε να αναμιγνύουμε τα απορρίμματα και να δημιουργούμε το πρόβλημα, δηλαδή παίρνουμε την ευθύνη στα σπίτια μας να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, διαχωρίζοντας τα απορρίμματα και κάνοντας ανακύκλωση, είτε αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε θα χρυσοπληρώσουμε σε μεγαλοεργολάβους τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων».
Προσθέτοντας, «άρα οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη να σταματήσουν να παράγουν αυτά τα σύμμικτα απορρίμματα. Κι αν αυτό γίνει η προσωρινή διάθεση των ήδη υπαρχόντων απορριμμάτων θα βρεθεί σίγουρα κάποια λύση να πάνε σε κάποιους περιφερειακούς ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ με κάποιο κόστος φυσικά».
Ερωτηθείς ο υπουργός για το ποιός έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε ότι, «τα απορρίμματα στο βαθμό που είναι σύμμικτα είναι ιδιοκτησία του Δήμου και ο Δήμος έχει την αποκομιδή. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση ανήκει στην Περιφέρεια».
Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για σκανδαλώδη παρελκυστική πολιτική από μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εξηγώντας υπογράμμισε ότι, «διαπιστώνουμε ότι ενώ η Περιφέρεια ανέλαβε το συνολικό έργο της χωροθέτησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά στην πράξη, όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι μας καταγγέλλουν, δεν έχει γίνει τίποτα. Έπρεπε η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλο αυτό τον καιρό να έχει λύσει το πρόβλημα στο βαθμό που το ανέλαβε από τους Δήμους. Εξουσιοδοτήθηκε από τους Δήμους να κάνει τις χωροθετήσεις, να έχει βρει τις περιοχές, να έχει εξασφαλίσει τις συναινέσεις και να μην έχει υπάρξει αυτή η ωρολογιακή βόμβα».
Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι, «αυτή την στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σε λειτουργία της το 40% των ΧΑΔΑ της χώρας, για τους οποίους η χώρα πληρώνει βαρύτατα πρόστιμα».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στην πόλη, συμβάλλοντας την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και υπογράμμισε ότι, τα θύματα είναι οι Δήμοι και οι πολίτες αυτών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί λύση ώστε η προσωρινή διαχείριση να μην γίνει μόνο στο Λεβίδι, αλλά και σε άλλες περιοχές μέσα από την συζήτηση που θα ακολουθήσει στο ΦΟΔΣΑ. Παράλληλα τάχθηκε με την άποψη του υπουργού για ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους πολίτες, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σύμμικτων απορριμμάτων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/55787-tripoli-skoupidia-fodsa