Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες - Τι δήλωσε στην έναρξη της δίκης του στο Ειδικό Δικαστήριο

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έπειτα από παραίνεση του προέδρου δήλωσε: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη φωτογράφιση, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος τού απάντησε ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο της επικαιρότητας. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, εισήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου -κατόπιν σχετικής άδειας- από το γκαράζ προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίηθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο Παν. Μαντούβαλος, το στέλεχος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως κατέθεσε ο κ. Μαντούβαλος, τού δόθηκε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης στικάκι (usb) το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία. Στη συνέχεια, στην ανάκριση εντάχθηκε ενα σιντι (sd) που στάλθηκε από τη Γαλλία, το οποίο περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι, αλλά το σιντί είχε επιπλέον τρία αρχεία, που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να εξεταστούν επιπλέον τρεις μάρτυρες, ενώ η εισαγγελέας της Έδρας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, πρότεινε να εξεταστούν εννέα ακόμη μάρτυρες. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις προτάσεις εξέτασης νέων μαρτύρων.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία βρίσκονται η μητέρα και η σύζυγος του Γ. Παπακωνσταντίνου.
 
e-typos.com