Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κοντονής: «Είναι αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες»


Κοντονής: «Είναι αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες»
Και δια στόματος Σταύρου Κοντονή επιβαβειώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην διεξαχθούν αναμετρήσεις της Super League το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το πρωτάθλημα της Super League τουλάχιστον για το προσεχές αγωνιστικό τριήμερο.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Είμαστε ανυποχώρητοι σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αναπτύσσονται στο χώρο του αθλητισμού, είναι αδιανόητο να τα ανεχτούμε, γιατί είναι εναντίον του αθλητισμού και των φιλάθλων. όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λεωφόρου, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όσα έγιναν στο Δ.Σ., διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα» είπε αρχικά ο κ. Κοντονής.
Και προσέθεσε: «Όποιος αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει να βλέπει κανείς κορυφαίους παράγοντες να διαπληκτίζονται και να φτάνουν στο σημείο να χειροδικούν. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή. Τόνισα στις διοργανώτριες Αρχές στη συνάντηση που είχαμε το πρωί, πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες φιλάθλων και ηλεκτρονικό εισιτήριο».
Ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε πως η αναστολή αφορά σε πρώτη φάση μόνο το προσεχές αγωνιστικό τριήμερο, καθώς «την άλλη Τετάρτη θα ξανασυναντηθούμε με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών Αρχών για να δούμε τι έχουν πραγματοποιήσει απ' όσα έχουν υποσχεθεί. Αν υπάρχει η ίδια κατάσταση και υπάρχουν και εισηγήσεις από την Αστυνομία και τη ΔΕΑΒ, δεν θα ξαναγίνουν αγώνες. Ελπίζω να εύχομαι όσα συζητήσαμε να υλοποιηθούν».
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με το την ελληνική νομοθεσία, δεν δύναται η κυβέρνηση να λάβει απόφαση για μη διεξαγωγή του εκάστοτε πρωταθλήματος για περισσότερες από μία αγωνιστικές κάθε φορά. Γι' αυτό ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση την προσεχή Τετάρτη ώστε να επανεξετασθεί το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή «η κυβέρνηση όσα έχει πει, θα τα πραγματοποιήσει. Θα λάβουμε όλα τα νομοθετικά μέτρα που δεν υφίστανται για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία. Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως σαθρό, θα έλεγε κανείς σχεδόν ανύπαρκτο. Θα το ενισχύσουμε με αποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν το πρόβλημα απαξ δια παντός. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όλων όσοι διακηρύσσουν ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση».
Σε ερώτηση σχετική με το τι αναμένει η Πολιτεία από τις ομάδες, είπε πως «ζητάμε να δρομολογηθούν εξελίξεις. Για παράδειγμα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν θα έχει ολοκληρωθεί την άλλη Τετάρτη. Όμως αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, μπορούμε να δούμε με κατανόηση το θέμα. Αναμένουμε και για τη μεθεπόμενη αγωνιστική τις εισηγήσεις ΕΛΑΣ και ΔΕΑΒ για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Η παρέμβαση που κάνουμε σήμερα γίνεται δυνάμει αυτών των εισηγήσεων. Άνευ αυτών το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Θα εξαντλήσουμε νομοθετικά όλες τις πιθανότητες».
Όσο για το αν μπορεί να υπάρξει αυτοκάθαρση στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Σταύρος Κοντοπνής είπε: «Δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις και τις αυτοκριτικές, όταν συνδυάζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Οι ομάδες ποδοσφαίρου είναι ανώνυμες εταιρίες και θέλουν το κέρδος. Όσοι περιφρονούσαν τις αποφάσεις της Πολιτείας για το κοινό περί δικαίου αίσθημα για καθαρό πρωτάθλημα, μπορούν να προσαρμοστούν και να κατανοήσουν ότι η ανοχή του ελληνικού εξαντλήθηκε».