Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Χιόνια, θύελλες και καταιγίδες – Η χειρότερη ημέρα της κακοκαιρίας σήμερα

 
Χιόνια, θύελλες και καταιγίδες – Η χειρότερη ημέρα της κακοκαιρίας σήμερα Από το ξημέρωμα και ύστερα ο χιονιάς έχει αρχίσει να επηρεάζει τις περιοχές από τη Στερεά και κάτω και στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.
Τα χιόνια και η κακοκαιρία θα συνεχιστούν ενώ το μεσημέρι προς το απόγευμα αναμένεται κορύφωση της κακοκαιρίας στην Αττικής.
Από το πρωί η Αττική ολόκληρη ξύπνησε με πολύ δυνατό αέρα, χιόνι ή χιονόνερο, ενώ το θερμόμετρο είναι 2 με 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν στα βόρεια και 2 με 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν στα νότια προάστια.
Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί από τον δήμο πως σε Πεντέλη και Νέα Πεντέλη τα σχολεία θα είναι κλειστά, ανοιχτά θα είναι τα σχολεία στα Μελίσσια.
Λόγω του χιονιού είναι κλειστός ο δρόμος από Ελευσίνα προς Θήβα, ο δρόμος προς την Πάρνηθα από το τελεφερικ, αλλά και από το στρατιωτικό νοσοκομείο και πάνω ο δρόμος από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη.
Ενδεικτικό των ισχυρών ανέμων είναι και το ότι τη νύχτα η πυροσβεστική δέχθηκε 25κλήσεις για κοπή δέντρων που έριξε ο αέρας.
Θυελλώδεις άνεμοι 9 με 10 μποφόρ πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.
Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή.
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και  του Λαυρίου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου.
Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα και στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω χιονόπτωσης, στη διαδημοτική οδό από την Περιστέρα της Αιγιάλειας προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Επίσης, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πτέρης – Καλαβρύτων στη θέση Πυργάκι, Δεμέστιχα – Λεόντιο, μέσω Χαλανδρίτσας και από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Με αμείωτη ένταση, παράλληλα, συνεχίζεται η χιονόπτωση στην κεντρική Πελοπόννησο κι έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές, ενώ συνεργεία των δήμων, της Περιφέρειας, της κοινοπραξίας λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου και μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.
Με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από το 124ο έως το 198ο χλμ του αυτοκινητοδρόμου.
Επίσης, μόνο με αλυσίδες και με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, Τρίπολης – ‘Αστρους, Τρίπολης – Πύργου, Τρίπολης – Καλαβρύτων.
Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στον δρόμο Σπάρτης-Μεγαλόπολης, στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Τρίπολης και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της ορεινής δυτικής Κορινθίας στην ορεινή Αρκαδία και στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα.
Ακόμα, από τις 10.00 το βράδυ της Δευτέρας, με απόφαση της αστυνομίας, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πάσης φύσεως φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων με τη σφοδρή χιονόπτωση. Επιπλέον, κλειστή είναι η εθνική οδός Λεβίδι – Νεμέα.
Λόγω της χιονόπτωσης δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία στο δήμο Γορτυνίας και τα σχολεία σε Καστρί και Άγιο Πέτρο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.