Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δυναμικός ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Καμμένος προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από το παρελθόν και τους προκατόχους του, στις προγραμματικές δηλώσεις ενώπιον των βουλευτών και της κοινής γνώμης.
Έθιξε νέα θέματα που αλλάζουν την συνήθη επί δεκαετίες αμυντική πολιτική με την εμμονή σε μία απειλή που δεν εκδηλώθηκε σε ελληνικό έδαφος ποτέ από το 1923 που συστάθηκε η Τουρκική Δημοκρατία και όταν δε αυτή επέδειξε ψήγματα επιθετικότητας αντιμετωπίστηκε διπλωματικά.
Η Ανατολική όμως Μεσόγειος και η ΑΟΖ που έθιξε ορθώς ο κ.Καμμένος αποτελούν ένα νέο εθνικό έδαφος και υπέδαφος που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει περιέργως, οφείλουμε να υπερασπιστούμε και αλλάζει το κέντρο βάρους της άμυνας της χώρας. Βέβαια οι αποστάσεις μεταβάλλονται δυσανάλογα πλέον και απαιτούν ανάλογα μέσα και χρήματα. Τα τελευταία είναι απόλυτη συνάρτηση της ευρωπαϊκής έντοκης χορηγίας και της παραγωγικότητας του λαού μας ως ΑΕΠ που ακόμα όμως η τελευταία προβληματίζει λόγω του "κλειστού" της ποικιλοτρόπως χαρακτήρα. 
Δεν υπάρχουν ισχυρά κράτη και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με ασθενείς οικονομίες και αυτό οφείλει να ληφθεί υπόψη στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις και προϋπολογισμούς. Η ασφάλεια μέσω συμμαχιών βελτιώνει την κατάσταση αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, ιδιαίτερα όταν δεν επιδιώκεται με θέρμη. Η γεωστρατηγική μας θέση και το ισοσκελές τρίγωνο χρειάζεται τα δικά μας νύχια για να ξυστεί.
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις εθνικές καταστροφές και έκτακτες καταστάσεις που έχει επιβληθεί κατ' επαναληψη επιτυχώς από την εθνική ανάγκη αποτελούν μία ορθή προτεραιότητα για το νέο Υπουργό καθόσον η εθνική ισχύ βάλλεται από την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής, όταν συμβαίνουν αυτές και αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη για  όλους τους στρατούς. Ίσως μόνο η Ελλάδα ως κοινωνία και στρατός κατέχεται ακόμα από σύνδρομα του παρελθόντος στερώντας την κοινωνία από ένα αποτελεσματικό οργανισμό εγγύησης ασφαλείας και ηρεμίας. Βέβαια όταν μόλις πριν λίγα χρόνια στιγματίζονται κρίσεις στρατιωτικής ηγεσίας με την υποψία πραξικοπήματος υπάρχει θέμα ξεκαθαρίσματος μία για πάντα για την κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
Η αναφορά του νέου Υπουργού στη ΜΟΜΑ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας, που φυσικά δεν υποκαθιστά την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη οικονομία όταν αυτή δεν χαλιναγωγείται. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση η κάθε ΜΟΜΑ χρειάζεται μέσα και χρήμα που εμπίπτουν και πάλι στην υπόθεση δανείων και πλεονασμάτων.
Δυστυχώς ο νέος Υπουργός συνέχισε να αναφέρεται απαξιωτικά για τους προκατόχους του, αφήνοντας σαφή και ίσως αληθινά υπονοούμενα για ολιγωρίες και αμέλειες. Μία έκπληξη καθόσον κάποιοι από αυτούς αναφέρονται και ως υποψήφιοι Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ο κ.Καμμένος θα κληθεί να υπερψηφίσει ως του πρώτους μεταξύ ίσων.
Ο ίδιος ξεκίνησε τις εκπτώσεις αφού οι δηλώσεις για την επάνδρωση στο 100% των Μονάδων του Έβρου επαναλήφθηκαν με ένα ποσοστό που θα πλησιάζει το 90% και όλοι ευχόμαστε μην καταλήξει σε κάτι άλλο. Είναι γεγονός πως αν και ο κ.Καμμένος, που δεν τίθεται θεμα πατριωτισμού εξ ορισμού, δεν αγγίξει το θέμα της θητείας, η οποία ουδέποτε δεν υπήρξε χάσιμο χρόνου για κανένα πολίτη, δεν θα καταφέρει να μην επαναλάβει τα εσκεμμένα λάθη του παρελθόντος και θα χαθεί και αυτός στις αναδιοργανώσεις. Η Ελλάδα αξίζει κάτι παραπάνω από 9 μηνες, από όλους τους πολίτες που απολαμβάνουν την  ασφάλεια της. Δεν είναι κάτι διαφορετικό η Ελλάδα από τους Έλληνες.
Για τα εξοπλιστικά το καλάθι είναι άδειο και περιμένουμε να δούμε πόσους επίορκους θα εντοπίσει ο νέος Υπουργός, μέσω της δικαιοσύνης ή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που άγνωστο γιατί άραγε έμεινε ανενεργή, που έβαλαν το χέρι στο μέλι και καρπώθηκαν το δημόσιο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι επερχόμενες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών θα αποτελέσουν ένα καλό κριτήριο για να διαπιστωθεί αν τα λόγια θα ακολουθήσουν πράξεις ή ο σκληρός μηχανισμός που επί δεκαετίες λειτουργούσε εις όφελος των πολιτικών της μίζας επιβιώσει και πάλι εν αγνοία του νέου Υπουργού. Οι έντιμοι απόστρατοι που βρέθηκαν και πάλι στη Μεσογείων σε θέσεις κάτω και δίπλα στον Υπουργό αποτελούν μία εγγύηση  για τα μελλούμενα.
Για τη πίστη στο Σύνταγμα του νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν χωράει αμφιβολία, όμως και αυτός αρνήθηκε επί του παρόντος να εφαρμόσει άμεσα την δικαστική απόφαση για το μισθολόγιο της ντροπής, προφανώς για τον απλούστατο λόγο ότι δεν κρατάει το πορτοφόλι του Κράτους. Ίδωμεν στο μέλλον και αναλόγως νομίσματος. Οι συμπαθείς καθαρίστριες έχουν προτεραιότητα συμβολικά.
Για τις επιχειρησιακές ανωμαλίες των ελικοπτέρων είναι καλύτερα να μην αναφερθούμε και πληγώνουμε τους εργάτες της άμυνας που νυχθημερόν πιστεύουν σε κάτι ανώτερο από την τρυφηλή ζωή τους και κοιμούνται σε βράχια, καράβια και πιλοτήρια. Η καταγγελία του νέου Υπουργού είναι πολύ βαριά και αν η κατάσταση είναι ανάλογη και σε άλλες περιπτώσεις το κλείσιμο των ματιών δεν τιμάει τους ιθύνοντες του παρόντος και του παρελθόντος.
Δυστυχώς ο κ.Καμμένος δεν αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στην ανάγκη μίας πιο ενεργής συμμετοχής στις συμμαχίες που ανήκει η Ελλάδα και επωφελείται, διαφεύγοντας της προσοχής του ίσως ότι οι ηρωικές στιγμές της ιστορίας γράφτηκαν όταν η Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των δυνάμεων της ελευθερίας και της δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την υποστολή της σημαίας των Ναζί. Τα χρόνια πέρασαν και όταν παρατηρείς εκ του μακροθεν απέχεις και από τους εορτασμούς των νικών αναγκαστικά.
Η εμμονή του κ.Καμμένου στη Ρωσία δικαιολογείται από τις αρχές του κόμματος του αλλά αποτελεί μία επικίνδυνη ατραπό που όσοι διάβηκαν στο παρελθόν παζαρεύοντας κατέληξαν σε δυσάρεστες καταστάσεις, όταν στο τέλος του καυγά τα βρήκαν οι μεγάλοι. Είναι εμφανές ότι ο αθεϊσμός που επικρατεί στους κύριους χαράκτες της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης θα ισορροπήσει την ιδεολογία του Προέδρου των ΑΝΕΛ. Πρέπει να κατανοηθεί ότι κάποιοι σύμμαχοι κινδυνεύουν τη ζωή τους λίγο πιο βόρεια στην Ουκρανία και η αναφορά στον αφανή εχθρό τους ενστικτωδώς ερεθίζει.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Καμμένος έδειξε αποφασισμένος σήμερα το βράδυ να βάλει το δάκτυλο επί των τύπον των ήλων και δεν μένει να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα.
Κοντός ψαλμός αλληλούια…
 
thedayaftergr.blogspot.gr