Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Για το 2016 αναβάλλεται η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ

Για το 2016 αναβάλλεται η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ
Αναβάλλεται για το 2016 η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για καθιέρωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, και άλλες υποσχέσεις της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές και εισοδηματικές ενισχύσεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, εντός του 2015, αλλά σταδιακά από το 2016 έως το 2018, δηλαδή σε βάθος τετραετίας, προφανώς λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγονται. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε εξάλλου ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η επιτήρηση της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κ. Μάρδας στη συνέντευξή του στον «9.84» ανέφερε επί λέξει ότι: «…Δεν μπορεί να χτιστεί ένας προϋπολογισμός στον αέρα... Έχουμε εντοπίσει πηγές σπατάλης και πολύ γρήγορα μερικές θα “σβήσουν”. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι γραμμή - γραμμή να βλέπουμε τον προϋπολογισμό και να δούμε τι είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε να κοπεί ή τι είναι κάτι που “λιμνάζει” ή κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως δαπάνη, έτσι ώστε να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό... Ψάχνουμε να δούμε που μπορούμε να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό και αυτό χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να γίνει πρόχειρη δουλειά, έτσι ώστε εκεί που θα καταλήξουμε να καταλήξουμε και μην πισωγυρίσουμε. Ό,τι κόψουμε θα το κόψουμε και τέλος... Κοστολογούμε όλες τις νέες πολιτικές ανά υπουργείο και βέβαια τις “σκορπάμε” μέσα στα τέσσερα χρόνια. Δεν είναι όλα για το πρώτο εξάμηνο, για την πρώτη χρονιά... Έχουμε κάποιους στόχους για τα έσοδα, οι οποίοι δεν μπορούν εκπληρωθούν μέσα στο 2015. Θα αρχίσουν από το 2016...».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ επεσήμανε ότι: «Το αφορολόγητο, όποιο και αν αποφασιστεί, που ανακοινώθηκε στις 12.000 δεν μπορεί να ισχύσει από τώρα, αλλά από το 2016»!

 Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την εφαρμογή προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι: «Χωρίς επιτήρηση δεν γίνεται. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης που έχουν εισαχθεί το 2011, όχι μόνο για μας, αλλά για όλα τα κράτη της ευρωζώνης. Η επιτήρηση, η εποπτεία δεν μπορεί να μην υπάρχει... Όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών περνούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό».

Γιώργος Παλαιτσάκης / e-typos.com