Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ο Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στη σύσκεψη της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης στη Μασσαλία

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου,αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  και Διεθνών Σχέσεων Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε στη Σύσκεψη του πολιτικού γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και στο σεμινάριο για τη «Γαλάζια Ενέργεια στην Μεσόγειο Θάλασσα» στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2014, στην πόλη της Μασσαλίας,της Περιφέρειας PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur).




Η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή συνδιοργανώθηκε από τη Μεσογειακή επιτροπή των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων(UCLG), της Διαμεσογειακής επιτροπής της CPMR.

Παρευρέθησαν επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ελληνικών περιφερειών,δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς. Έντονη ήταν η παρουσία αξιωματούχων από τις Μεσογειακές Αραβικές Χώρες.

Η Σύσκεψη του πολιτικού γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR με τη συμμετοχή των εκλεγμένων πολιτικών εκπροσώπων από τις Μεσογειακές περιοχές, αφορούσε τα αποτελέσματα των σχεδίων και των πολιτικών που εφαρμόζονται σε περιφερειακό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκε έκθεση προόδου και ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης για συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως σχέδια δράσης, συστάσεις, κατευθυντήριες γραμμές για τα μελλοντικά έργα και πρωτοβουλίες προκειμένου η Μεσόγειος να έχει ένα δυναμικό ρόλο στο κοινωνικό-οικονομικό χώρο.



Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και μέτρα και δράσεις για την κινητοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων. Οι συζητήσεις οργανώθηκαν με βάση τις εργασίες των έργων του προγράμματος ΜED που ασχολούνται με την «μπλε ενέργεια»και το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις βασικές εξελίξεις στην πολιτική σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απόστολος Ε.Παπαφωτίου στην εισήγηση του ανέφερε ότι η πολιτική για τη Μεσόγειο είναι ουσιώδης, γιατί η Μεσόγειος αποτελεί την κοιτίδα της Ευρώπης από ιστορικής, πολιτισμικής και εθνολογικής άποψης, αλλά και έχει δεσπόζουσα παγκόσμια σημασία. Γι’ αυτό ο θαλάσσιος χωροταξικός Σχεδιασμός πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί.


Ακόμα παρουσιάστηκαν από τον κο. Παπαφωτίου οι επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πελοπόννησο και ειδικά στον Κορινθιακό Κόλπο με την αναμενόμενη μέχρι το 2100 άνοδο της Μέσης Στάθμης θαλάσσης περίπου κατά 0,40μ. και την αύξηση σε συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και πώς αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ειδικά για τον Κορινθιακό Κόλπο αναφέρθηκε ότι η έντονη διάβρωση των ακτών συνοδεύεται και με άλλα φαινόμενα, όπως με κατολισθήσεις παρακτίων και θαλασσίων περιοχών και σεισμούς. Η επαλληλία των φαινομένων αυτών προκαλεί περισσότερες καταστροφές, των οποίων η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή. Εισηγήθηκε να αποτελούν οι επεμβάσεις σ’ αυτές τις περιοχές προτεραιότητες με επιλέξιμες δαπάνες.  

Επιπλέον τόνισε ότι η «μπλε ανάπτυξη»αναδεικνύεται σε φορέα καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι θάλασσες και οι παράκτιες ζώνες προσφέρουν πολύτιμους πόρους, οι οποίοι όμως υφίστανται ισχυρές πιέσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συναίνεση σε επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ασφάλειας των θαλάσσιων χώρων, με την προϋπόθεση τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης πολιτικών σχετικά µε τη θάλασσα, προκειμένου να περιοριστούν οι διενέξεις ως προς τη χρήση της και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των διάφορων εμπλεκομένων (δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίαςτων πολιτών).



Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδίως, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν τις αειφόρες επενδύσεις στον θαλάσσιο και παράκτιο τομέα, παρέχοντας εχέγγυα για την ασφάλεια των θαλάσσιων χώρων. Η προστασία των ακτογραμμών και της βιοποικιλότητας, οι πηγές ενέργειας, η αξιοποίηση των πόρων, η αειφόρος προσέγγιση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού αποτελούν πηγές ανάπτυξης με την απαραίτητη όμως εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών. Ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας είναι θεμελιώδης καθώς ενισχύει τις γνώσεις σχετικά µε τα θαλάσσια και παράκτια περιβάλλοντα, ευνοούν την παρατήρηση, την αξιολόγηση αλλά και  την περαιτέρω αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας και της Κλιµατικής Αλλαγής.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος πολλών θεσμών και φορέων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα και  ενεργή συμμετοχή. Επιδιώκει μέσω των οργάνων, την επίλυση των θεμάτων και τη χάραξη πολιτικής. Παρακολουθεί συνεχώς και μετέχει στις εξελίξεις των γεγονότων, εργαζόμενη για την πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση γενικότερων πολιτικών.

Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.