Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα επιπλέον βουλευτές ίσως ψηφίσουν Δήμα για Πρόεδρο μετά το «άνοιγμα» Σαμαρά

87Νέα δεδομένα τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λύσουν τον γρίφο της προεδρικής εκλογής δημιουργεί το διπλό «άνοιγμα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
Η πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων και τη ΔΗΜΑΡ που είχαν εκδηλωθεί εδώ και καιρό.
Η εκτίμηση πολιτικών κύκλων είναι ότι η κίνηση του πρωθυπουργού σε πρώτη φάση θα διευρύνει τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς στους 160 της πρώτης ψηφοφορίας μπορεί να προστεθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον άλλοι δέκα βουλευτές που θα δείξουν δυναμική ικανή να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Από το «παρών» του πρώτου γύρου αναμένεται να μετακινηθούν οι ανεξάρτητοι Βασίλης Οικονόμου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, ίσως η Μίκα Ιατρίδη, ενδεχομένως ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έχει υπογράψει την πρόταση των «οκτώ», και πιθανόν οι τρεις της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα.
Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί αυτή η τάση και ψηφιστεί ο κ. Δήμας από περισσότερους από 170 βουλευτές στην επικείμενη ψηφοφορία, κανείς, πλέον, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να αποκλείσει στην τελική ψηφοφορία να προσεγγιστεί ο μαγικός αριθμός των «180» με τη μεταστροφή και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών, όπως ο Βύρων Πολύδωας ή ο Μίμης Ανδρουλάκης.
«Κλειδί», πάντως, παραμένει η (αρνητική, προσώρας) στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος της Φώτης Κουβέλης, το όνομα του οποίου δεν αποκλείεται να ακουστεί μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ως του υποψηφίου που θα δώσει τη λύση.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το νοσηρό κλίμα πολιτικής κατάπτωσης των τελευταίων ημερών που πυροδοτήθηκε από την «υπόθεση Χαϊκάλη» μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και να λειτουργήσουν τα ανακλαστικά των βουλευτών, οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν θέλουν εκλογές.

arouraios.gr