Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Στο ακέραιο η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στος αγρότες της Κορινθίας»



Χωρίς καμία παρακράτηση για οφειλές προς τον ΟΓΑ θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες της Κορινθίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. K. Κόλλιας δήλωσε:
«Την περασμένη Δευτέρα είχα προαναγγείλει στους Κορίνθιους αγρότες ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν παρακρατήσεις έναντι οφειλών προς τον ΟΓΑ. Η πληροφορία που είχα δημοσιεύσει πλέον επιβεβαιώνεται και από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς η ηγεσία και των δύο Υπουργείων επιβεβαιώνει με δημόσιες δηλώσεις ότι η πληρωμή θα γίνει αύριο, Τρίτη, και στο ακέραιο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει καμία παρακράτηση στην προκαταβολή.

Πέρα από την άμεση πληρωμή του 50%, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και των ποσών που δικαιούνται οι αγρότες από την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Συνολικά θα πιστωθούν στους αγρότες μας 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ,
          Η πληρωμή στο ακέραιο της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης οφείλεται εν πολλοίς στις πιέσεις που ασκήσαμε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα μιας πιθανής παρακράτησης και επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απώλεια εσόδων θα ήταν καταστροφική για τους αγρότες και την αγροτική μας οικονομία.
Υπενθυμίζω ότι το θέμα της παρακράτησης αναδείχθηκε πανελλαδικά με την ερώτηση που κατέθεσα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ερώτησή μου υποστηρίχθηκε με τις υπογραφές 62 συναδέλφων, οι περισσότερες που συγκεντρώθηκαν ποτέ για το θέμα. Ο αριθμός των συνυπογραφόντων και τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλαμε, υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να  επανεξετάσει την πιθανότητα συμψηφισμού της ενιαίας με οφειλές προς τον ΟΓΑ και οδήγησαν στην απόφαση να μην υπάρξουν παρακρατήσεις στην προκαταβολή των ενισχύσεων.
          Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα της παρακράτησης, αλλά και το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΟΓΑ. Δεν παροτρύνουμε τους αγρότες να είναι ασυνεπείς στις εισφορές τους προς τον ΟΓΑ. Αυτό θα απέβαινε μεσοπρόθεσμα εις βάρος των ίδιων των αγροτών, αφού η πιθανότητα κατάρρευσης του κύριου ασφαλιστικού τους οργανισμού θα σήμαινε αδυναμία καταβολής συντάξεων, αλλά και κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.
Αυτό που ζητούμε είναι να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος ώστε και ο ΟΓΑ να παραμείνει βιώσιμος, αλλά και οι αγρότες να μην απωλέσουν έσοδα απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και της παραγωγής τους. Έχω επισημάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει επιδοτήσεις 1.500-2.000 ευρώ. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές οφειλές προς τον ΟΓΑ αναλογούν σε μόλις 15.000 ασφαλισμένους. Είναι επομένως άδικο, εξαιτίας ελάχιστων μεγαλοοφειλετών, να στερηθούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες την ενιαία ενίσχυση.
Η ένταξη των αγροτών μας στις ρυθμίσεις που θέσπισε η Κυβέρνηση, για την τακτοποίηση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο και εκπτώσεις ή και απαλλαγή από προσαυξήσεις, πιστεύω ότι θα καταστήσει μη αναγκαίο το μέτρο της παρακράτησης της ενιαίας ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθω στο θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις που θα διασφαλίζουν και την ομαλή χρηματοδότηση του ΟΓΑ, αλλά και την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στο ακέραιο για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.»