Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κ.Κούκιος: Πρόκληση η δημιουργία ενός Δήμου συμμετοχικού, αξιοκρατικού, κοινωνικού


Η συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Καλαβρύτων 
στην εφ. "Εβδομάδα των Καλαβρύτων"  

1.Τι ήταν αυτό που σας ώθησε, να καταθέσετε το ενδιαφέρον σας για το Δήμο Καλαβρύτων;
Η πρόκληση. Η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι πολιτικό όν. Οι προτροπές φίλων και πολιτών. Η εναλλακτική πρόταση που θα θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και θα αποτρέψει τον εγκλωβισμό στον διπολισμό.
Η άποψη – συγχωρήστε με αν κάνω λάθος – ότι αυτός ο τόπος δικαιούται κάτι διαφορετικό από ένα κλειστό κονκλάβιο διαχείρισης της εξουσίας.
2.Πώς σχολιάζετε τις υποψηφιότητες των κ.κ. Λαζουρά και Κατσικόπουλου;
Ως άνθρωποι μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς και έχω φιλική σχέση μαζί τους.
Ως υποψήφιοι, θεωρώ ότι από τις αιρετές ή μετακλητές θέσεις, υπηρέτησαν αυτό που πρέπει να φύγει. Έγκειται βέβαια στη βούληση των πολιτών να το αποφασίσουν.
3.Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό σας;
Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Τα ερωτήματα πολλά. Νέοι ή έμπειροι; “Στελέχη” που “κουβαλούν” πλήθος ψηφοφόρων ή άνθρωποι με ιδέες, όρεξη και μέλλον;
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε μαζί μας αυτούς που ονειρεύονται για το Δήμο Καλαβρύτων.
Εν τέλει αυτούς για τους οποίους δεν θα χρειαστεί να απολογηθώ για τα πεπραγμένα τους.
4.Επιθυμείτε ή όχι, να δώσετε κομματικό χαρακτήρα στο συνδυασμό σας;
Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι διεκδικητική προς την εκάστοτε κεντρική εξουσία. Η πρότασή μας είναι καθαρά Αυτοδιοικητική με πολιτικά και όχι κομματικά χαρακτηριστικά.
5.Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, στο οποίο ακόμα υπηρετείτε, αντιμετώπισε σοβαρό κίνδυνο πριν λίγο καιρό, να υποβαθμιστεί και να κλείσει. Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος αυτός έχει περάσει; Εσείς με ποιους τρόπους θα το υπερασπιστείτε;
Ο αγώνας των Καλαβρυτινών ματαίωσε τη προαναγγελθείσα υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Δεν εφησυχάζουμε γιατί κατά τη γνώμη μου ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Για να πούμε ότι το Νοσοκομείο δε κινδυνεύει θα χρειαστεί πολύς δρόμος ακόμη. Δρόμος που πρέπει να διανυθεί από τους εργαζόμενους, τους φορείς και από όλους τους Καλαβρυτινούς με μπροστάρη το Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή.

6.Ο Δήμος Καλαβρύτων, είναι μεγάλος και με πολλά και δύσκολα προβλήματα. ‘Έχετε πρόταση για την αντιμετώπισή τους;
Την εμπιστοσύνη και την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας. Όλοι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι – υποψήφιοι ή μή – πρέπει να στελεχώσουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Η ενεργοποίηση τους βέβαια έχει ως προαπαιτούμενο ένα Δήμο ανοιχτό και με χρηστή διαχείριση.
Ικανότητα και ανιδιοτέλεια ένθεν κακείθεν.
Κοντολογίς: “Έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα του Δήμου μας πρέπει να γίνονται γνωστά σε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να δείχνουν το ενδιαφέρον να τα γνωρίζουν και μάλιστα λεπτομερώς”. Με αυτή τη φιλοσοφία θα πορευτούμε στη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και το στοίχημα ή θα κερδηθεί και από τους πολίτες και από εμάς ή θα χαθεί από όλους.

7.Πώς σκέφτεστε να αποκαταστήσετε την ισορροπία, ανάμεσα στους πρώην τέσσερις Δήμους, που σήμερα αποτελούν το Δήμο Καλαβρύτων;
Με τη αντιμετώπιση του Καλλικρατικού Δήμου ως “όλον”, “ χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις”. Με τη γενική διαπίστωση ότι η ύπαρξη και η ανάπτυξη των αστικών κέντρων και των χωριών είναι αλληλοεξαρτώμενη και αλληλοτροφοδοτούμενη.

8. Ως άνθρωπος του χώρου της υγείας, με ποιο τρόπο θα απαιτήσετε υγεία για όλους τους δημότες σας;
Η προσπάθειά μας αυτονόητη. Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και η ανάπτυξη του εθελοντισμού δεδομένα. Πέραν αυτών και επειδή είναι ένα θέμα που άπτεται της κεντρικής διοίκησης, θεωρείστε αυτονόητη - δεδομένη και την καθημερινή διεκδίκηση και πίεση ώστε να μην υπάρχει πολίτης των Καλαβρύτων αποκλεισμένος από τις υπηρεσίες υγείας και γενικά τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Δεν θα είναι κανείς μόνος.
9.«Αντίπαλοί σας», χρησιμοποιούν ως αρνητικό επιχείρημα για την υποψηφιότητά σας, ότι δεν κατάγεστε από τα Καλάβρυτα. Πώς απαντάτε σ΄ αυτό;
Βρίσκομαι στα Καλάβρυτα 20 χρόνια. Επέλεξα από 10ετίας και πλέον να είμαι δημότης Καλαβρύτων. Και γνωρίζουν ότι είμαι αυτός που σίγουρα θα συνεχίσω να είμαι στα Καλάβρυτα - είτε εκλεγώ είτε όχι - και μετά τις εκλογές.
10.Ποιά θα είναι η δική σας διαφορετική πρόταση, ώστε οι δημότες να σας επιλέξουν αντί των άλλων συνυποψήφιων σας;
Οι Καλαβρυτινοί είδαμε το τόπο μας να μικραίνει. Να αλλάζει προς το χειρότερο. Αισθανόμαστε τις απώλειες σε υπηρεσίες. Τα χωριά υποβαθμίζονται. Το κράτος ολοκληρώνει αυτό που παλαιότερα ξεκίνησε. Γίνεται υπαιθροκτόνο.
Τα Καλάβρυτα δεν αδικούνται μόνο από την κυβερνητική πολιτική. Αδικούνται και από την άνιση μεταχείριση μέσα στη γενική υπανάπτυξη.
Βρίσκουν απέναντι τους θεσμικά εκτρώματα, όπως ο χωρίς πόρους Καλλικράτης.
Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση. Να σταματήσουν το κατήφορο. Να φύγουν από το δογματισμό, τη κατήφεια, τη συναλλαγή και τη δουλική νοοτροπία. Να υψώσουν το ανάστημά τους .
Η συμμετοχή να γίνει κτήμα όλων, να αποφασίσουμε για τη τύχη μας. Να εμπιστευτούμε άτομα με άποψη. Να θέσουμε στο περιθώριο τους ψηφοθήρες, τους πιστούς βολεμένους της εξουσίας.
Να δημιουργήσουμε ένα Δήμο συμμετοχικό, αξιοκρατικό, κοινωνικό. Με αρχές, αξίες και θέσεις. Που θα δώσουν ελπίδα.
Γιατί η σύγχρονη πρόταση για το Δήμο Καλαβρύτων είναι ο άνθρωπος δημιουργός, η γνώση και η πάντα επίκαιρη ιδεολογία της απελευθέρωσης.
 
εφ. "Εβδομάδα των Καλαβρύτων"
 kalavrytanews.com