Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη για τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία

 
Με συγκλονιστικές μαρτυρίες που περιγράφουν ακριβώς τι μετέφεραν στην ύστατη επικοινωνία με τους συγγενείς τους οι αδικοχαμένοι κάτοικοι της Ηλείας κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν τα χωριά τους κατά το καλοκαίρι του 2007, συνεχίστηκε την Τετάρτη του Πάσχα η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας.

Συγκεκριμένα χθες στο δικαστήριο εξετάστηκαν πέντε ακόμη μάρτυρες συγγενείς των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και η Ζαχαρούλα Φραγκούδη, χήρα του Αντιδημάρχου Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, ο οποίος κατέληξε ένα μήνα μετά τις φωτιές, λόγω των εγκαυμάτων.


«Έσκαβε στη γη και χώθηκε μέσα στο χώμα ώστε να γλιτώσει από τις φλόγες. Από το σκάψιμο έκαψε τα χέρια του και σε όλο του το σώμα είχε σοβαρά εγκαύματα από τις εκατομμύρια καύτρες που έπεφταν πάνω του και από την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε.
Λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του» είπε στο δικαστήριο η κυρία Φραγκούδη και συνέχισε: «Με πήρε τηλέφωνο και μου έλεγε: "Καίγομαι, καίγομαι!" Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια. Θέλω ειλικρινά μια απάντηση για το τι έφταιξε και έγινε αυτό το κακό και μια συγνώμη από την Πυροσβεστική γιατί δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους ανθρώπους μας» είπε η σύζυγος του Αντώνη Κρέσπη.

Όπως ανέφερε η χήρα του Αντιδημάρχου, όλα ξεκίνησαν όταν ο σύζυγός της ενημερώθηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Σπ. Μηλιώνη για την πυρκαγιά σε σπίτι στο Παλαιοχώρι γύρω στις 2.50’. Λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και έφυγε επιβιβαζόμενος στο ίδιο όχημα με τον δήμαρχο για να μεταβεί στο σημείο.

Η κυρία Φραγκούδη χαρακτήρισε ως καθαρή αυτοκτονία την απόφαση του δημάρχου να περάσει μέσα από τις φλόγες γα να σωθεί και για αυτό ο 49χρονος σύζυγός της κατέβηκε από το αυτοκίνητο προσπάθησε να βοηθήσει τους κατοίκους να σβήσουν τις φλόγες.

Στη συνέχεια ευθύνες για τους θανάτους των συγγενών τους απέδωσαν και οι μάρτυρες της οικογένειας Παναγόπουλου, η σύζυγος του άτυχου πυροσβέστη Ανδρέα Τζούμα ο οποιος υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων και έχασε τη ζωή του.

Πηγή: patrastimes.gr