Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Δεκτή η τροπολογία για εξαίρεση εγκύων γυναικών από τις απολύσεις που συνυπέγραψε ο Κώστας Κόλλιας


Δεκτή έκανε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκης τροπολογία, την οποία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να εξαιρεθούν από τυχόν απολύσεις στους φορείς που καταργούνται οι γυναίκες υπάλληλοι, που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:
«Με πρωτοβουλία της εκλεκτής συναδέλφου κυρίας Παπακώστα, καταθέσαμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από τυχόν απολύσεις που θα προκύψουν γυναίκες έγκυες ή σε κατάσταση λοχείας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε ότι η τροπολογία μας γίνεται δεκτή.
Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που καταθέσαμε, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν μπορεί να εμπίπτουν σε οριζόντιες διατάξεις. Επειδή θεωρούμε ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε όχι μόνο την μητρότητα, αλλά καθεαυτό τον θεσμό της οικογένειας, ζητήσαμε από το Υπουργείο να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι και στις εγκύους, και σε γυναίκες σε κατάσταση λοχείας, δηλαδή 18 μήνες μετά τον τοκετό.
Η προστασία αυτών των γυναικών είναι επιταγή του Συντάγματος, έχει επικυρωθεί με νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Πριν και πάνω απ’ όλα όμως είναι επιταγή κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι συνάδελφοι που συνυπογράψαμε την τροπολογία θεωρούμε ότι σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχει χώρος για κοινωνική ευαισθησία, και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό όταν η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται, όταν οι εκκλήσεις μας πιάνουν τόπο, πολύ περισσότερο όταν αφορούν το ιερό αγαθό της μητρότητας.»