Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΔΝΤ: Θα εκταμιεύσουμε μόνο μια δόση προς την Ελλάδα

DNT
Μια δόση και όχι τρεις θα λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο Ράις τόνισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα» υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε πως από την στιγμή που θα καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, θα απαιτηθούν τέσσερις περίπου εβδομάδες προκειμένου το κλιμάκιο του ΔΝΤ να συντάξει την έκθεση που θα παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

 «Βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση» απάντησε σε σχετική ερώτηση δεικτικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιεύσει μόνον τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τρεις δόσεις (5,16 δισ. ευρώ).
Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, είπε πως είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στο πλαίσια της αξιολόγησης.
Αναφορικά με το εάν το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 20 ή στα 22 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως είχαν υποστηρίξει οι Financial Times, δεν θέλησε να απαντήσει και επανέλαβε πως το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση στις συζητήσεις της Αθήνας.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θέλησε να σχολιάσει λέγοντας πως και αυτό είναι από τα θέμα που συζητούνται.

ysterografa.gr