Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

“Βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν τον κόσμο” (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2013)

Εμφάνιση Φωτ.1.jpg


Ο  κύριος σκοπός των βιβλιοθηκών, πέρα από τη φύλαξη του πλούτου τους, ήταν να μεταμορφωθεί σε γνώση, η οποία πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία.
Έχει δηλαδή, η βιβλιοθήκη ένα παρεμβατικό ρόλο στην κοινωνία και όλοι μας νοιώθουμε την υποστηρικτική της δυνατότητα στην κοινωνία, τη βεβαιότητα ως φορέας αξιών, επιστήμης και γνώσης.
Στις μέρες μας, η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την εκπλήρωση των μαθησιακών αναγκών των χρηστών.

Ο παλαιός ρόλος των βιβλιοθηκών έχει πλέον εμπλουτιστεί και επεκταθεί και χρησιμοποιώντας άλλους τομείς όπως, την τεχνολογία, την καινοτομία και τις τέχνες, μεταμορφώνονται σε πολυδιάστατους και ευέλικτους χώρους. Εκεί συνδυάζονται οι τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο. Ακόμη εκεί, οι άνθρωποι συναντώνται, ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες, συνεργάζονται και συνδημιουργούν. Μέσα από αυτές τις δράσεις, καλύπτουν πλέον τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.
Εμφάνιση Φωτ.2.jpg 
Αυτό παρουσιάστηκε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου στο διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου 2013. Εκεί οι αναγνώστες και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι η βιβλιοθήκη πέρα του όγκου των βιβλίων που διέθετε, ήταν ένας χώρος δημιουργικότητας και διάδρασης.
Συμμετείχε ο επισκέπτης σε ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα με το voyager.
Επισκέφθηκε το CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στον κόσμο, όπου ξεναγήθηκε από Έλληνες ερευνητές. Έφτιαξε το δικό του site με εργαλεία της Google, όπως και το δικό του τραγούδι στο Music Studio και πολλές άλλες δράσεις.
Και όλα αυτά διότι η βιβλιοθήκη της Κορίνθου ανάμεσα σε άλλες βιβλιοθήκες πόλεων, εντάχθηκε στον οργανισμό Future Library, ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011. Προήλθε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία ήταν ο αποδέκτης του Βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση», από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates για το 2010. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ο αποκλειστικός δωρητής και συνεχής αιμοδότης του Future Library.
Αποτελεί  ένα δίκτυο βιβλιοθηκών, ζωντανό που αγκαλιάζει συνεχώς νέες πόλεις και εξοικειώνει τους κατοίκους με τις βιβλιοθήκες. Παρέχοντας ακόμη υπηρεσίες στα παιδιά και στους γονείς, μέσω των αντιστοίχων δικτύων υπηρεσιών, πληρούν ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας.
Εμφάνιση Φωτ.5.jpg  
Τελικός στόχος είναι η σύνδεση των βιβλιοθηκών με την Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, στις νέες εγκαταστάσεις που ανεγείρονται στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δωρεά του Ιδρύματος.
Έτσι λοιπόν το κλίμα πλέον που καλλιεργείται και επικρατεί στις βιβλιοθήκες δεν αφορά μόνο τη μάθηση αλλά διατυπώνεται από το «Δημιουργώ, Μαθαίνω, Παίζω, Χαλαρώνω, Μοιράζομαι». Μέσα από αυτές τις χρήσεις, οι βιβλιοθήκες μεταμορφώνονται σε σύγχρονους, φιλικούς και ευχάριστους τόπους.
Την υλοποίηση αυτών των εναλλακτικών δράσεων, πραγματοποιεί το Future Library μέσω των Media Labs δηλαδή των αντίστοιχων εργαστηρίων.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, που μορφώνουν και καλλιεργούν τις δεξιότητες, η βιβλιοθήκη γίνεται τόπος κοινωνικής συνάντησης και δράσεως, τόπος συνεργασίας και επαφής, τόπος δημιουργίας και σύνθεσης.
Είναι τελικά βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν τον κόσμο.
Εμφάνιση Φωτ.4.jpgΗ συνεχής κρίση που υφίσταται και βιώνει ο ελληνικός λαός, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε αμέσως στην ανάπτυξη συνεργιών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μέσω των βιώσιμων συνεργιών θα εδραιωθούν οι βιβλιοθήκες ως κόμβοι της κοινότητας και της δημιουργικότητας, όπου τα μέλη της κοινότητας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αναζητήσεις, τις ίδιες εμπειρίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την προώθηση νέων υπηρεσιών και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων μας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σ’όλους όσους εργάσθηκαν σ’αυτή την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και αναδόμησης της βιβλιοθήκης και προσαρμογής στις νέες ανάγκες της κοινωνίας.
Στους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Κορινθίων αλλά ιδιαιτέρως στην κα. Ράνια Σαζακλή, που οι γνώσεις και τα όνειρα της γίνονται πραγματικότητα, μέσα από πολύ σκληρή και επίμονη εργασία.
Μεγάλη συμβολή είχε ο κος Γιάννης Τροχόπουλος, ο δημιουργός και πρώην διευθυντής της Νέας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ο οποίος είναι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος των δύο εμβληματικών έργων, που ανεγείρονται στην Αθήνα, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
Είναι πλέον ευκαιρία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου να συνδεθεί και λειτουργικά με τις άλλες Βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να έχουμε το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα στη μάθηση και στην κοινωνία γενικότερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.