Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η Γερμανία απέκτησε κυβέρνηση. Επιτέλους...


Angela-MerkelTwitter@EmOikonomidis
Φτάσαμε στο σημείο που θα πρέπει να περιμένουμε να αποδειχτεί στην πράξη αν… άξιζε τον κόπο η υπομονή. Όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η Άνγκελα Μέρκελ, μετά από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις αρκετών εβδομάδων, η Γερμανία αποκτά κυβέρνηση και επισήμως, καθώς το CDU/CSU και το SPD οριστικοποίησαν τη συμφωνία τους για τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού, από την οποία περιμένουν να… πάρουν γραμμή συνολικά οι Βρυξέλλες.
Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά υποχωρήσεων και από τις δυο πλευρές, αν και είναι προφανές ότι οι Χριστιανοδημοκράτες κατάφερεν να επιβάλλουν την πλειοψηφία των θεμάτων της ατζέντας που έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους ενδιέφεραν… πραγματικά.
Πλέον, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 400.000 μέλη του SPD, όπως είχε δεσμευτεί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση θα παίρνει… το δρόμο για τη Μπούντεσταγκ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Στη νέα κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού της Γερμανίας, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να παραμείνει Υπουργός Οικονομικών, στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα περάσει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν άλλες δυο σημαντικές θέσεις, με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, και την Άντρεα Ντάλες το υπουργείο Εργασίας.
Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές από την πλευρά τους, θα διατηρήσουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Τόμας ντε Μεζίερ, και το υπουργείο Υγείας με τη δημοφιλή Ούρσουλα φον ντερ Λέινεν, την οποία οι περισσότεροι θεωρούν μελλοντική διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.
Η είδηση της συμφωνίας στο Βερολίνο, έγινε γρήγορα πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις εξελίξεις στη Γερμανία, και της αναγνώρισης του καθοριστικού ρόλου που έχουν… για τον υπόλοιπο κόσμο.

ysterografa.gr