Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο Ροχανί συνάντησε τις χήρες των πυρηνικών επιστημόνων

Rohani-with-martyrs
Twitter@EmOikonomidis
Η Επανάσταση την οποία ορκίστηκαν να προστατεύουν και με το αίμα τους ακόμη οι “Φρουροί”, είχε τις… στιγμές της όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Ιράν. Η διαρκής μάχη του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης με τους μεταρρυθμιστές, πλέον επώνυμος των οποίων υπήρξε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έληξε με έναν μεγάλο, ιστορικό συμβιβασμό.
Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, έκανε… πέτρα την καρδιά του, δεν επέβαλε έναν δικό του υποψήφιο για διάδοχο του Αχμαντινετζάντ, και επέτρεψε στον μετριοπαθή κληρικό Χασάν Ροχάνι, να επικρατήσει με άνεση, και στη συνέχεια να οικοδομήσει ένα διαφορετικό προφίλ για το Ιράν.

Η Συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά, αποτελεί την κορυφαία στιγμή του “νέου Ιράν”. Και, αν κάποιοι είχαν τις αμφιβολίες τους, η οργή του Ισραήλ, όπως εκδηλώνεται από το πρωί, αρκεί για να πειστούν και οι πλέον διστακτικοί ότι ζούμε μια ιστορική αλλαγή στη Μέση Ανατολή.
Ο Χασάν Ροχανί είναι φυσικά ο ηγέτης που πιστώνεται τα εύσημα. Γι’ αυτό και οι σημερινές δηλώσεις του, σε συνδυασμό με τις σημειολογικές εμφανίσεις του, ήρθαν να προχωρήσουν τη στρατηγική της Τεχεράνης στην επόμενη μέρα, αντί να… κοντοσταθούν στους κατανοήσιμους πανηγυρισμούς.
Ο Πρόεδρος του Ιράν εμφανίστηκε εξαιρετικά μετριοπαθής στις δηλώσεις του. Ευχαρίστησε την ομάδα των διαπραγματευτών, τη διεθνή κοινότητα, φυσικά τον Χαμενεϊ. Επίσης, σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, συναντήθηκε με τις χήρες και τα παιδιά των επιστημόνων που εργάστηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δολοφονήθηκαν. “Οι μάρτυρες χωρίς ττους οποίους δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή ιστορική μέρα”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χασάν Ροχανί.
Ο Ιρανός ηγέτης έστειλε γράμμα στον Χαμενεϊ, συγχαίροντας την αποφασιστικότητα που έδειξε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ουσιαστικά ωστόσο τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι τον… προφύλαξε από την οργή των Φρουρών της Επανάστασης, στη φάση κατά την οποία ο Ροχανί θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως ενδοτικός απέναντι στη Δύση.
“Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η ιστορική συμφωνία έρχεται μια μέρα πριν συμπληρώσουμε 100 ημέρες στην εξουσία. Ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα από τα παιδιά της Επανάστασης για να διαφυλάξουμε το μέλλον του Ιράν, και να προστατεύσουμε τα τεχνολογικά και οικονομικά επιτεύγματά μας.
Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των χωρών στην ευρύτερη περιοχή,  ενώ υπηρετεί την επιδίωξη για παγκόσμια ειρήνη. Είναι μια win-win κατάσταση.
Η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν και ήταν άδικες, θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον.
Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος του Ιράν να διαθέτει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Δεν ήταν άλλωστε ποτέ στα σχέδιά μας η απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Από τη στιγμή που οι ξένες δυνάμεις να τηρήσουν τη συμφωνία, το Ιράν θα κάνει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

ysterografa.gr