Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις: «Κόλλησε» η αξιολόγηση δομών στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου

Χωρίς αποτελέσματα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η αξιολόγηση δομών στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απ’ όπου θα προέλθει ένα μεγάλο μέρος των 1.270 απολύσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους αλλά και των 11.000 του 2014.
Παρότι στην τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο ίδιος ο Α. Σαμαράς είχε ζητήσει από τους υπουργούς εντός 10 ημερών (δηλαδή, αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου) να δώσουν λίστες με τα ΝΠΙΔ που εποπτεύουν και αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο, μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.
«Επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία με τις επιστολές Σταμάτη επί υπουργίας Μανιτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας έστελνε επιστολές προς τους υπουργούς ώστε να βρεθούν τα προς κατάργηση ή συγχώνευση Νομικά Πρόσωπα αλλά απάντηση δεν έπαιρνε», τονίζει στην aftodioikisi.gr κυβερνητικό στέλεχος. Το ίδιο στέλεχος, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία της μεταρρύθμισης του Δημοσίου προσθέτει ότι «κανείς υπουργός δεν θέλει να δώσει λίστες με υπό απόλυση εργαζόμενους από το υπουργείο του και όλοι ελπίζουν ότι τελικώς η τρόικα θα κάνει δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στον αριθμό των απολυμένων οι υπάλληλοι των ΕΑΣ-ΕΑΒ-ΛΑΡΚΟ και οι συμβασιούχοι με προσωρινές διαταγές, ώστε να μην αναγκαστούν να δώσουν τους ‘δικούς τους’. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά», καταλήγει.
«Καμπάνακι» από Μητσοτάκη, Χριστοφιλοπούλου
Το «καμπάνακι» που χτυπάει το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος μέσω της aftodioikisi.gr, το χτύπησαν, πολύ πιο ήπια είναι αλήθεια, τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός όσο και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και Ε. Χριστοφιλοπούλου που έχουν ως εκ της θέσεως τους συντονιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Είναι ενδεικτικό ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στο σκάι τόνισε ότι «όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία», ενώ χθες η Ε. Χριστοφιλοπούλου στο mega συμπλήρωσε ότι «οι υπουργοί είναι εκείνοι που μπορούν να αξιολογήσουν, επί της ουσίας, τους Οργανισμούς τους», υπενθυμίζοντας πως «στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δόθηκε κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς, να υπάρξουν άμεσα προτάσεις σχετικά με τους Οργανισμούς που εποπτεύουν και στους οποίους υπάρχουν πλεονάσματα.»
Στο στόχαστρο 168 ΝΠΙΔ
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση οι υπουργοί πρέπει να επικεντρωθούν σε 168 ΝΠΙΔ και εταιρείες του Δημοσίου από τις οποίες θα προέλθει και ο μεγαλύτερος αριθμός των απολύσεων