Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Δυνατό μήνυμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας στο Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ellines.com.


«Οι απανταχού Έλληνες μπορούν να δημιουργούν τη δική τους εικόνα για τη χώρα τους και η Πελοπόννησος με την εξωστρέφειά της ήδη προηγείται σε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο κλείσιμο του συνεδρίου «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης», εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εικόνα που παρουσιάστηκε και το αμείωτο ενδιαφέρον των 2000 και πλέον συνέδρων καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Costa Navarino,  ήταν οι διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού κ.κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Άρτεμις Σιμοπούλου, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, Κώστας Μακρής, επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία, Χαρά Νικολακοπούλου, ερευνήτρια για τον καρκίνο της επιδερμίδας και του στόματος στο Imperial College του Λονδίνου και Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose και Αστροφυσικός της NASA.
Την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μεταφέροντας το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:  «Όνειρό μας και φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα και εδώ, στην Πατρίδα του! Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου. Αυτό μας το έμαθαν καλά οι Έλληνες της Διασποράς και γι' αυτό είναι για μας πηγή υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης και έμπνευσης».
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, οι πρέσβεις της Κίνας και της Αυστραλίας, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος, και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος,  επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης, κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων διέκρινε τις έννοιες του ελληνισμού και του ελλαδισμού, κάνοντας ειδικές αναφορές στο παγκόσμιο βεληνεκές των Ελλήνων της διασποράς. 
Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, τοποθέτησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην πρωτοπορία, όσον αφορά τη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας, εφόσον δείχνει ότι «υπάρχει η Ελλάδα της δημιουργίας που επιμένει και νικά», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια που έχει δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε «θέμα πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλλά και δημιουργίας νέας οικονομίας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι το 2014 ίσως θα είναι η χρονιά όπου μετά από έξι χρόνια περίπου θα υπάρχει ανάπτυξη. Σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν σημαντικά αυξημένους πόρους, θα αλλάξει ο ρόλος των Περιφερειακών Προγραμμάτων, όπου εκτός των τεχνικών έργων θα υπάρχουν και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και αγροτικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισε σημαντική την ανάπτυξη από την Περιφέρεια και όχι μόνο το κέντρο και ανακοίνωσε την αυξημένο ρόλο που θα έχουν οι Περιφερειάρχες από την επόμενη θητεία.
Ο ι­δρυ­τής του ellines. com, της "πρώτης διαδικτυακής χώρας στον κόσμο",  κ.  Χρή­στος Μπάρ­λας κλεί­νον­τας το συ­νέ­δριο ση­μεί­ω­σε ότι το« ellines.com  θα συ­νε­χί­σει να α­να­κα­λύ­πτει τους έλ­λη­νες που  ξε­χω­ρί­ζουν δι­α­κρί­νον­ται και μπο­ρούν.»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, που την έχει ήδη καταστήσει τη δεύτερη δυναμικότερη εξαγωγική περιφέρεια της χώρας, ενώ παράλληλα έχει υιοθετήσει μια νέα αντίληψη για την οικονομία, όπου η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα συμπλέει με τη δημόσια και το δημόσιο συμφέρον, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Με τη διαδικασία αυτή επιλύεται το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελώντας πλέον εθνικό μοντέλο, αλλά και δρομολογείται η δημιουργία μαρίνων, όπως του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς, η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό και η επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Ως πυλώνες για τη Νέα Πελοπόννησο του 2020, ως αφετηρία της Νέας Ελλάδας, ο κ. Τατούλης έθεσε την περιφερειοποίηση ως σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης του κράτους, την αποστροφή της βίας του λαϊκισμού ως την κύρια αιτία στρέβλωσης της δημοκρατικής λειτουργίας, την αποκατάσταση του εξαμβλώματος από τη διαστροφική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη συμφωνία σε ένα μίνιμουμ πολιτικών θέσεων, τον περιφερειακό σχεδιασμό ανάπτυξης και την αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού είτε στην Πελοπόννησο είτε αλλού.
Ο ι­δρυ­τής του ellines.com, της "πρώτης διαδικτυακής χώρας στον κόσμο",  κ.  Χρή­στος Μπάρ­λας κλεί­νον­τας το συ­νέ­δριο ση­μεί­ω­σε ότι "το ellines.com  θα συ­νε­χί­σει να α­να­κα­λύ­πτει τους Έλ­λη­νες που  ξε­χω­ρί­ζουν δι­α­κρί­νον­ται και μπο­ρούν.»
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από την ελληνική ομογένεια και τέλος η παρουσίαση καλών πρακτικών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, που ξεκινά σε λίγους μήνες, το 2014.