Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«Κούρεμα» αποδοχών έως 20% στους υψηλόμισθους του Δημοσίου

Από 5% έως 20% θα κυμανθούν οι μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου (δηλαδή για αποδοχές που θα ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ με αξαίρεση τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων) λόγω της αποτυχίας στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και των ακραίων ανισοτήτων που εξακολουθούν να ισχύουν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής«, το γενικό λογιστήριο του κράτους με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα διερευνά όλους τους κωδικούς μισθοδοσίας για να εντοπιστούν παραβιάσεις του ενιαίου μισθολογίου.
Ενδεικτικά των αποκλίσεων από τις αρχές του ενιαίου μοσθολογίου είναι τα εξής παραδείγματα:
1.Απόφοιτος δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό από υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εσωτερικών.
2.Καθαρίστρια σε νοσοκομείο της περιφέρειας παίρνει περισσότερα απο γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β και τον ίδιο μισθό με αυτόν του επιμελητή Α”
3.Άγαμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών έχει σχεδόν διπλάσιο μισθό από τον υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας με το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και 6 παιδιά.
4.Οι αποδοχές συντηρητού σε ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υψηλότερες απο τις αποδοχές του υποδιοικητού της.
Η εξήγηση που δίνουν στο «Βήμα» πηγές του ΥΠΟΙΚΟ είναι ότι “επειδή το ενιαίο μισθολόγιο δεν ήταν ποτέ ενιαίο. Κι επειδή προβλεπόταν μια σταδιακή προσαρμογή των μισθών σε βάθος τριετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί”. Τονίζουν επίσης πως θα έπρεπε να μειωθούν συνολικά όλες οι αποδοχές στο Δημόσιο και στη συνέχεια να θεσπιστεί ένα ειδικό επίδομα ως “κίνητρο για την επίτευξη στόχων” που θα πριμοδοτούσε τους άξιους και αποδοστικούς υπαλλήλους.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξαγγελθούν μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα ανώτατα κλιμάκια, ενώ το κούρεμα θα κυμαίνεται από 5% έως και 20% για μισθούς που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ με εξαίρεση τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων.
Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα κονδύλι 50-100 εκ. ευρω για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.