Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε για την κοινωνία μας το τέλος των ψευδαισθήσεων και κατέδειξε–δυστυχώς- με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού δεν μπορεί παρά να απειλεί το σύνολο της δημοκρατικής κοινωνίας χωρίς καμία εξαίρεση.
Τρεις μέρες πριν τη δολοφονία στο πλαίσιο του 3ου Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου συζητάγαμε για το Ολοκαύτωμα και τη στάση της κοινωνίας μας απέναντι στη μαζική εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας(1941-1944). Κοινή διαπίστωση της συζήτησης αποτέλεσε ότι η κοινωνία μας δεν αντέδρασε στη συστηματική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα μας.
Εξαίρεση σε αυτή τη στάση αποτέλεσαν πολλές περιπτώσεις πολιτών αλλά και κρατικών λειτουργών που παρείχαν προστασία και κάλυψη στους διωκόμενους συμπολίτες και συνανθρώπους μας. Μια τέτοια ιστορία ανθρωπιάς παρουσιάζουν ο Βασίλης Λουλές και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας «Φιλιά εις τα παιδιά» που έχει βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Σας καλούμε να παρακολουθήσουμε την ταινία μαζί και να συζητήσουμε με το Βασίλη Λουλέ (δημιουργό της ταινίας) και την Έφη Γαζή (αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελεποννήσου) στο Κινηματοθέατρο ΛΑΪΣ στην Κόρινθο, την Τετάρτη 23Οκτωβρίου 2013, στις 7.00΄ το απόγευμα.
Γιατί ο φασισμός και η καταστροφή που επιφέρει μας αφορά όλους.
Συνδιοργάνωση: Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας
«…είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σπάσουν οι διάχυτοι μύθοι ότι οι «Ελληνες» δεν είναι ρατσιστές ούτε αντισημίτες. Να καταδειχθεί, για παράδειγμα, ότι ο αντισημιτισμός κατά την περίοδο της Κατοχής δεν αφορούσε μόνο τους ορκισμένους ναζί, αλλά και όλους όσοι θεώρησαν ότι μπορούσαν να επωφεληθούν από την εξαφάνιση των Εβραίων, τους οποίους αντιμετώπιζαν αν όχι με απέχθεια το πολύ με ανοχή. Είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο αντισημιτισμός είναι παρών σήμερα, ότι πρόκειται για υπόρρητη σταθερά συνδεδεμένη με την ιστορικά διαμορφωμένη αντίληψη για τον ελληνικό εαυτό. Ότι συνδέεται άρρηκτα με άλλες μορφές απαξίωσης και φυσικοποίησης της διαφοράς, το ρατσισμό, την ομοφοβία, το σεξισμό. Οι Εβραίοι προσφέρονται λοιπόν σήμερα για να τσεκάρουμε τα αντανακλαστικά μας, τον τρόπο που ορίζουμε τον εαυτό μας. Για να μετρήσουμε την ανοχή μας στη διαφορά. Κυρίως εκείνη που μας εκπλήσσει γιατί δεν είναι προφανής».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι η κατακλείδα από την ομιλία της Έφης Αβδελά στο τελευταίο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Κόρινθο.