Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Χρίστος Δήμας : Η λίμνη της Στυμφαλίας​...θα ξαναγίνει λίμνη

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,με συμμετοχή όλων των εταίρων του νέου προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Η λίμνη της Στυμφαλίας τα τελευταία χρόνια δεν θυμίζει λίμνη επειδή οι επιβαρύνσεις και οι πιέσεις από προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη ρίψη των στερεών και υγρών αποβλήτων,η λαθροθηρία, η χωρίς σχέδιο άντληση υδάτων για άρδευση και ύδρευση, η υπέρμετρη αύξηση των καλαμιώνων δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.
Εδώ και ένα χρόνο ο Χρίστος Δήμας συμμετείχε και βοήθησε ενεργά στην οργάνωση της ένταξης της Λίμνης Στυμφαλίας στο πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμαLIFE Stymfalia με τίτλο: «Αειφορική διαχείριση και χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας σε υγροτόπους–Η περίπτωση της λίμνης Στυμφαλίας»,προϋπολογισμού 2.000.000 € και τετραετούς διάρκειας υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Δήμο Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ), την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και έχει ως βασικό σκοπό την εφαρμογή ενός αειφορικού συστήματος διαχείρισης για τον υγρότοπο της Στυμφαλίας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν ποικίλες δράσεις με επίκεντρο την ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση της λίμνης, των υδάτινων πόρων όσο και την διαχείριση και αξιοποίηση των καλαμιώνων αλλά και την κατασκευή παρατηρητηρίων για πουλιά, δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας και περιβαλλοντική εκπαίδευση.