Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Κωμωδία με το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Σε… κωμωδία τείνει να εξελιχθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για το Δημόσιο και ένα μετά την επέκταση του και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων που έφτασαν πρόσφατα στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κουτσογιαννακόπουλου και δημοσιέυονται στο «βήμα της κυριακής» ακόμη παρατηρούνται φαινόμενα σε ορισμένα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου οι αποδοχές του προσωπικού τεχνολογικής εκπαίδευσης να είναι υψηλότερες από το προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι υπουργοί που υπέγραψαν τους σχετικούς καταλόγους δηλώνουν άγνοια για τις υπερβάσεις στις μισθοδοσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 18 υπουργεία μόνο τα εννέα κατέθεσαν τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή. Μεταξύ αυτών που δεν απάντησαν είναι και το υπουργείο Οικονομικών που φημίζεται για τις υψηλές αμοιβές των υπαλλήλων του, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτισμού και το Εργασίας
Σύμφωνα με τις διατάξεις ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης φτάνει τα 1600 ευρώ και τα 1520 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με εξαίρεση το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, σε κανένα άλλο υπουργείο δεν εφαρμόζεται πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο καθώς εξακολουθούν να χορηγούνται πριμ παραγωγικότητας που θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί.
Ο μέσος μισθός του υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Ανάπτυξης φτάνει τα 2.672 ευρώ και στο υπουργείο Υποδομών τα 2.345,23 ευρώ. Χαρακτηριστικό επίσης του αλαλούμ που επικρατεί στις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα υπουργεία και σε ορισμένους φορείς του Δημοσίου παρατηρείται το παράδοξο να είναι υψηλότερες οι αποδοχές του προσωπικού τεχνολογικής εκπαίδευσης από το προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.