Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Λάρι Σάμερς αποσύρθηκε από τη διαδοχή Μπερνάνκι

Larry-Summers
Μια βαθιά ανακούφιση συνόδευσε τους οικονομικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση φυσικά της Wall Street, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Λάρι Σάμερς για την προεδρία της Fed, δηλαδή για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, στο πιο νευραλγικό οικονομικό πόστο του πλανήτη, στο περιθώριο της μεγάλης κρίσης.
Ο Λάρι Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, εκλεκτός της Wall Street, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Κλίντον και οικονομικός… μέντορας του Μπαράκ Ομπάμα, φάνταζε ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Μπεν Μπερνάνκι, μια προοπτική που τρόμαζε όσους κατανοούν ότι χάρη στην εμπνευσμένη στρατηγική του σημερινού επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, εν πολλοίς και απέναντι στην ίδια τη Wall Street, η οικονομία των ΗΠΑ κατάφερε να αντέξει, και να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών οικονομολόγων απ’ την άλλη, προτιμά τη σημερινή αντιπρόεδρο της Fed Τζάνετ Γιέλεν, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Μπεν Μπερνάνκι, και θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.
Με το γράμμα του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Λάρι Σάμερς εξήγησε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, παραδεχόμενος ότι ενδεχόμενος διορισμός του από την πλευρά του Λευκού Οίκου θα προκαλούσε αντιδράσεις, καθώς ήδη διαπίστωνε μεγάλη πολιτική πίεση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μοίρασε στη δημοσιότητα μια δήλωση, όπου ανέφερε τα εξής: “Ο Λάρι ήταν βασικό μέλος της ομάδας μας, καθώς αντιμετωπίσαμε τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Και ως ένα σημείο, χάρη και στη δική του εμπειρία, σοφία και ηγεσία, καταφέραμε να παλέψουμε και να ξαναφέρουμε την οικονομία μας σε ρυθμούς ανάπτυξης, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά από όλους σήμερα.
Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Λάρι Σάμερς για την ακούραστη βοήθειά του και την ποιότητα της δουλειάς του προς όφελος του αμερικανικού έθνους. Περιμένω και στο μέλλον την καθοδήγηση και τις συμβουλές του”.
ysterografa.gr