«Μην ψάχνουμε αγωνιωδώς για μεγάλες επενδύσεις που δεν μπορούν να μας σώσουν . Να τονώσουμε με ρευστότητα την αγορά και παράλληλα να δουλέψουμε για μεγάλες καινοτόμες ιδέες, όπως η Διαστημική Πύλη, ένα project που θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015 στην Καλαμάτα. Πάνω σε μεγάλες ιδέες βρίσκονται και οι απαραίτητοι πόροι»
«Η πρόσθεση συνεργασιών είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 στη Τρίπολη. Ο κ. Τατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η περιφέρεια ενσαρκώνει την ελπίδα και την προσδοκία για την χώρα», ζήτησε το σύνολο των αρμοδιοτήτων να έλθουν στις αιρετές περιφέρειες, τόνισε ότι «στόχος δεν είναι η απορροφητικότητα, αλλά η επίτευξη των στρατηγικών στόχων», όπως επίσης και ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον πρέπει να συμβαδίσουν προκειμένου να βγούμε από την κρίση» Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τεκμηρίωσε τη θέση ότι σήμερα στην Πελοπόννησο εκτελείται το μεγαλύτερο αναλογικά έργο υποδομών σε όλην την χώρα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το κέντρο βάρους πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και της ρευστότητας της αγοράς, έργο που υλοποιεί ήδη η περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Από την πρώτη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είπαμε ξεκάθαρα ότι ο νέος θεσμός της Περιφέρειας ενσαρκώνει τα στοιχεία της ελπίδας και της προσδοκίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου η κεντρική κυβέρνηση ασχολείται πρώτα και κύρια με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και όπου οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου».
Η πιο σημαντική παρενέργεια της κρίσης, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, είναι το face loss της χώρας, το οποίο για να το αντιστρέψει η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τεράστιες επενδύσεις με χρήματα τα οποία δεν διαθέτει. Αντίθετα, οι Περιφέρειες έχουν την ευκαιρία να βγουν με αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και με μικρότερο κόστος να αντιστρέψουν την εικόνα.
Αναφερόμενος στο τωρινό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης ότι, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη του, την 1η Ιουλίου 2011, παρέλαβε ένα πρόγραμμα με τις χειρότερες επιδόσεις και στις εκταμιεύσεις και στις συμβασιοποιήσεις και, το κυριότερο, χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και χωρίς προετοιμασία έργων προς ένταξη.
«Το ενδιαφέρον μας δεν ήταν η απορροφητικότητα, αλλά οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υπηρεσίες προς το στρατηγικό μας σχεδιασμό» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «παρότι έχουμε ολοκληρώσει τόσες προγραμματικές περιόδους, ακόμα η χώρα δεν έχει αποκτήσει τεχνογνωσία για την υλοποίηση έργων με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας».
Πρωταρχικός πολιτικός άξονας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τον έθεσε ο Περιφερειάρχης, είναι να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες του παρελθόντος σχετικά με την υποτιθέμενη σύγκρουση της ιδιωτικής με τη δημόσια οικονομία. «Εμείς εξαρχής προσαρμοστήκαμε στη λογική συμπόρευσης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα και πλέον η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για όλες μας τις παρεμβάσεις.
Σε συνεργασία με τον Ειδικό Γραμματέα για τα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαο Μαντζιούφα επιχειρήσαμε κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα και με σημείο αναφοράς τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, που αποτελεί μέχρι και σήμερα πληγή για την Πελοπόννησο, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο για ολόκληρη τη χώρα για να αντιμετωπίσει το σημαντικότατο αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα.
Πέραν αυτού δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένα πράσινο ταμείο για παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και ενσωματώνει τα στοιχεία της έξυπνης εξειδίκευσης και της καινοτομίας.
Αυτές οι αρχές, οι οποίες συνιστούν δομικά στοιχεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, αποτελούν πλέον κτήμα μας διευκολύνοντας την εφαρμογή τους στα νέα δεδομένα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.
«Το πρόβλημα δεν είναι να έλθουν οι μεγάλες επενδύσεις. Μετά από μια πενταετία που θα αρχίσουν αυτές να αποδίδουν, δεν θα υπάρχει η πραγματική οικονομία. Στόχος είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων. Δημιουργία Ταμείου επενδύσεων με έδρα στο εξωτερικό».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο Περιφερειακό Ταμείο Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν έγινε εξαρχής αντιληπτό από την κυβέρνηση. Αντίθετα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ταμείο αυτό υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. Το ταμείο αυτό θα έχει ως στόχο την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ανακυκλώνει τους πόρους του.
Δεδομένων των προβλημάτων του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπάρχουν σκέψεις, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, η έδρα του Ταμείου αυτού να βρίσκεται εκτός χώρας, προκειμένου να υπερβούμε την ανασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να μοχλεύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, με στόχο βέβαια παράλληλα να δημιουργήσουμε «κεφάλαια κίνησης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Τατούλης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία φιλικού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει ευθύνες προκειμένου να προχωρήσουν επενδύσεις.
Όσον αφορά το έργο που συντελείται στις υποδομές ο Περιφερειάρχης το χαρακτήρισε, ίσως το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται στη χώρα, αφού παράλληλα με το ΠΕΠ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια έχει εντάξει στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμη τέτοιο πρόγραμμα. «Για το πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχουμε 68 περίπου εκατομμύρια ευρώ από το ΕΠΕΡΑΑ και για την ανάπλαση των ΧΑΔΑ ακόμα 32 εκατομμύρια. Στον τομέα του Πολιτισμού εκτελείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 20 χρόνων».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την απόλυτη πίστη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι ο πρώτος πυλώνας της οικονομίας που μπορεί να αποδώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στην οικονομία είναι η αύξηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, η οποία, μόνο με διοικητικές αποφάσεις, θα μπορούσε να φτάσει το 10-15 %, με αντίκτυπο την αύξηση του ΑΕΠ Πελοποννήσου κατά 7-8 %.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύστησε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, όπου συνδέει την αγροτική παραγωγή με τη μεταποίηση, με την εστίαση και το τουριστικό προϊόν. Στην ίδια κατεύθυνση συνδυασμένων ενεργειών, δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας για τα αγροτικά προϊόντα καθώς και για τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού. Το Δημοπρατήριο, από την άλλη πλευρά, με τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες θα αναπτύξει την εξωστρέφεια των προϊόντων, ενώ θα συμβάλλει και καθοριστικά στο κλείσιμο της ψαλίδας της τιμής των προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Στον επόμενο μήνα, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το ΥΠΑΑΤ, θα υπάρξει και η προκήρυξη του κτηνοτροφικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα «νησί» όπως η Πελοπόννησος να χαρακτηρίζεται από απουσία λιμενικών έργων, αλλά και την ανυπαρξία ζώνης logistics. Σε ότι αφορά το σιδηρόδρομο, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια επεξεργάζεται το ΣΔΙΤ για την επανενεργοποίηση του δικτύου του, για την αναβάθμιση του οποίου δαπανήθηκαν 115 εκατομμύρια ευρώ από το Γ ΚΠΣ και μόλις ολοκληρώθηκε κατέστη ανενεργό.
Όσον αφορά τα αεροδρόμια ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη επενδύσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και σύντομα θα επενδυθούν ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καταστεί αερολιμένας διεθνών προδιαγραφών, ενώ για το αεροδρόμιο της Τρίπολης είπε ότι θα αποτελέσει το πρώτο ΣΔΙΤ αεροδρόμιο low cost, εξυπηρετώντας και μεταφορικές ανάγκες.
«Όλα αυτά υπακούουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνουν και τα νέα δεδομένα της επόμενης προγραμματικής περιόδου» τόνισε ο κ. Τατούλης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την πολιτική θέση της Περιφέρειας για Περιφερειακά, πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ενσωματώνοντας και το Ταμείο Συνοχής, σε συνάρτηση πάντα με τους στόχους της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, όπως τίθενται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ότι «το κέντρο δεν μπορεί να σχεδιάζει για την περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά που οι αιρετές Περιφέρειες έχουν την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η εγγύτητα προς τους πολίτες και τις τοπικές συνθήκες μόνο ευοίωνη προδιαγράφουν την υλοποίησή τους».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στο Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας που πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για το σχέδιο δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα που θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015.