Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Π.Τατούλης: “Προυπόθεση η πρόσθεση συνεργασιών για να βγούμε από την κρίση. Δουλεύουμε πυρετωδώς για την Πελοπόννησο 2020”σώσουν ...

12.JPG
“Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η χώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να βγει από την κρίση. Στην Πελοπόννησο βρισκόμαστε ήδη σε αυτόν τον δρόμο, κινούμενοι με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση για την Πελοπόννησο 2020, όπου η αυτοδιοίκηση έρχεται να αγκαλιάσει τη γενική κατεύθυνση που χαράζει η Ευρώπη. Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας είναι ένας ελπιδοφόρος θεσμός που προυποθέτει και προσθέτει συνεργασίες. Αυτό είναι μια υπόθεση χρέους απέναντι στην πατρίδα, τον τόπο”, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη του 1ου Περιφερειακού  Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 26 Απριλίου στην Τρίπολη, ενόψει του σχεδιασμού της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 για την Ευρωπαϊκή Ένωση και, για πρώτη φορά, μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τη σύσταση των αιρετών Περιφερειών. Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ζήτησε όλη η ευθύνη και η  αρμοδιότητα για τον τομέα της υγείας να μεταφερθεί στην αιρετή περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο δομών στο κρίσιμο αυτόν τομέα του κοινωνικού Κράτους. Τέλος, σε συνέχεια της τοποθέτησης του αναπηρωτή υπουργού Πολιτισμού, κ. Τζαβάρα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι “πράγματι ο πολιτισμός ξεπερνά τις διοικητικές διαιρέσεις. Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα για το αυτονόητο , που δεν είναι άλλο από τη σύσταση μιας ενιαίας Πελοποννήσου. Για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού με χαρά καλοσωρίζω την θέση του αναπληρωτή υπουργού. Πρόκειται για διευρωπαικό δίκτυο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αυτό μόνο στο σύνολο του έργου χωρίς εκπτώσεις και μειώσεις του φυσικού αντικειμένου. Παραμένουμε εξαιρετικά σκληροί σε αυτήν την άποψή μας”.

        Στο συνέδριο συμμετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Θανάσης Σκορδάς, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κ. Μανώλης Αγγελάκας, Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, επιχειρηματίες, φορείς, θεσμικοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.   

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν στρατηγικής σημασίας έργα για την Πελοπόννησο, τα οποία ήδη σχεδιάζει, από κοινού με κορυφαίους επιστήμονες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προεξάρχοντα τον διεθνούς φήμη επιστήμονα της ΝΑΣΑ και Μεσσήνιο στην καταγωγή κ. Περικλή Παπαδόπουλο.