Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Στη «δεξαμενή» των διαθεσίμων, τμήμα των 80.000 υπαλλήλων ΟΤΑ

Τρεις είναι οι δεξαμενές των «διαθεσίμων» από όπου θα προέλθουν μέσα στο 2013 οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, που κρίνουν εφικτό το στόχο αυτό, οι διαθέσιμοι θα προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση (απαριθμεί περίπου 80.000 υπαλλήλους), την παιδεία (έχει πάνω από 150.000 υπαλλήλους) και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι).
Πάντως, οι πρώτοι από τους 25.000, και συγκεκριμένοι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρεθούν σε… κινητικότητα μέσα στο Μάρτιο, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 400 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι οργανισμοί αυτοί θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ήτοι δημοτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, κρατικές ανώνυμες εταιρείες του κράτους.
Το θέμα αυτό, εξάλλου, απασχόλησε σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Τρόικα: Ζητεί «ταμείο» για 25.000 απολύσεις
Η τρόικα, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και τα μειωμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ασκεί πιέσεις για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του κράτους και ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από 25.000 απολύσεις.
Να σημειωθεί πως παρά το ότι η απογραφή των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες και ΔΕΚΟ) έχει ολοκληρωθεί από τις 15 Ιανουαρίου, τα στοιχεία δεν έχουν επεξεργαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που γνωρίζει ότι οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων διαθέτουν μόνο το 10% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, πετάει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών και λέει ότι είναι δική του αρμοδιότητα.
Παρουσίαση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Η αμέσως επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών δημοσίων φορέων, όπου αναμένεται να καταγράψουν περικοπές σε δομές της τάξης του 40%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες κυρίως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι έχουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το μοντέλο κινητικότητας προβλέπει τη μετακίνησή τους σε άλλους δημόσιους φορείς που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όχι όμως σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, καθώς αυτό θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Τα μειωμένα οργανογράμματα, όμως, που θα έχουν διαμορφωθεί εκτιμάται ότι θα καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις του προσωπικού, καθώς μετά 12 μήνες διαθεσιμότητας ένα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα πρέπει να απολυθεί.

aytodioikisi.gr