Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα (video ομιλίας)

obama111111111111
Η δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ ξεκίνησε και επίσημα τη Δευτέρα (21/1) με την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο, μπροστά σε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους.
Στην ομιλία του ο Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η στήριξη της μεσαίας τάξης.
Αλλωστε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η Οικονομία είναι το “στοίχημα” της δεύτερης θητείας του.
Ask not what your country can do for you… Ίσως να είναι άδικο, η ιστορική φόρτιση που κουβαλά εκείνη η φράση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στην ομιλία της ορκωμοσίας του ως Προέδρου των ΗΠΑ όμως, προκαλεί… εφιάλτες σε κάθε λογογράφο Αμερικανού Προέδρου έκτοτε, που αναζητεί μια ατάκα η οποία θα διεκδικήσει με τη σειρά της μια… σπιθαμή στην Ιστορία.
Κάποιες φορές βέβαια, το ίδιο το γεγονός της ορκωμοσίας κάποιου, αποτελεί το tipping point της Ιστορίας, εκείνη τη στιγμή. Όπως συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβαινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Καπιτωλίου, για να ορκιστεί για πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκείνος, ένας Αφροαμερικανός, η εκλογή του οποίου θα πρέπει να χάρισε ένα δάκρυ στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το όνειρο, όχι μόνο άντεξε, αλλά έζησε. Ζει.
Σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται και πάλι στην ίδια εξέδρα, για τη δεύτερη ορκωμοσία του. Χωρίς τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς, αλλά με προχωρημένη ικανοποίηση. Φανταστείτε τι θα είχε ήδη συμβεί αν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου είχαν περάσει στα χέρια των ακρο-συντηρητικών του Tea Party, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να… παριστάνει τον Πρόεδρο, και την πραγματική εξουσία να την ασκούν εκείν0ι που, μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, έδιναν λυσσώδη μάχη για να πέσουν οι ΗΠΑ από τον “δημοσιονομικό γκρεμό”.
Άριστοι γνώστες της ψυχολογίας της επικοινωνίας βέβαια, οι Αμερικανοί δίνουν σε κάθε τελετή ορκωμοσίας τη δραματικοποίηση του συναισθήματος που χρειάζεται για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Να αφήσει το αποτύπωμά της στην Ιστορία.
Όπως άλλωστε είχε πει ο ΜακΛούαν, “το μέσο είναι το μήνυμα”. Και ως “μέσο-μήνυμα”, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ό, τι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι ΗΠΑ στη δεδομένη συγκυρία. Τα δύσκολα έρχονται… το 2016.
Από νωρίς το απόγευμα, τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν με ειδικές εκπομπές και απευθείας εικόνα το τελετουργικό της προετοιμασίας για την ορκωμοσία, καθώς και την άφιξη της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με την Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και τις κόρες τους Μάλια και Σάσα, παρέστησαν σε ειδική τελετή στην εκκλησία St’ John’s, και στη συνέχεια επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο, για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Στη συνέχεια πήγαν στο Καπιτώλιο, όπου ο αμερικανός πρόεδρος ορκίστηκε πρόεδρος για δεύτερη φορά και ακολούθησε η ομιλία του μπροστά σε περίπου 800.000 αμερικανούς πολίτες!

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς ανέγνωσε τον όρκο, καθώς ο Ομπάμα ενέθεσε τα χέρια του σε δύο Βίβλους με συμβολικό χαρακτήρα: η μία ανήκε στον ιστορικό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ενώ η δεύτερη στον προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ανέβαινε τα σκαλιά της εξέδρας στο δυτικό κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου, το πλήθος φώναζε ρυθμικά το όνομά του. Μετά τον Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σειρά του ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
«Η πίστη στις θεμελιώδεις αρχές μας απαιτεί νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις» τόνισε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει τώρα. Έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Οι δυνατότητες της Αμερικής είναι απεριόριστες. Εμείς οι άνθρωποι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης αξίζει να χαίρεται της βασικής ασφάλειας και αξιοπρέπειας».
Για την κλιματική αλλαγή είπε: «Θα απαντήσουμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνουμε θα προδώσει τα παιδιά μας και την επόμενη γενιά».
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους ομοφυλόφιλους: «Εμείς, ο λαός, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαρκής ασφάλεια και ειρήνη δεν απαιτεί αέναο πόλεμο. Το ταξίδι μας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδερφοί μας και αδερφές μας να χαίρονται ίσης συμπεριφοράς όπως όλοι οι υπόλοιποι, απέναντι στον νόμο. Το ταξίδι μας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι κανένας πολίτης να μην αναγκάζεται να περιμένει για ώρες, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».
Ακόμη ο Ομπάμα ζήτησε οι προσπάθειες να εστιασθούν στην ευημερία της μεσαίας τάξης, αντί για την επαύξηση μίας αφρόκρεμας ολίγων και κάλεσε τους πολιτικούς να βάλουν στο περιθώριο τις κομματικές διαφορές τους όταν αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα.
«Η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης. Δεν μπορούμε να αναγάγουμε λανθασμένα την απολυταρχία σε αρχή, ή να αντικαθιστούμε την πολιτική με το θέαμα, ή να θεωρούμε την βωμολοχία ως έλλογο διάλογο. Θα πρέπει να δρούμε, έχοντας γνώση πως η δουλειά μας δεν είναι πάντοτε τέλεια», πρόσθεσε ο Ομπάμα στην ομιλία του από το κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου, ενώ φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της οπλοκατοχής, το οποίο είναι αποφασισμένος να περιορίσει.

Video



ysterografa.gr