Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Από δεκατρία και όχι δεκαπέντε μέλη θα απαρτίζεται τελικά η Προανακριτική Επιτροπή



Από δεκατρία και όχι δεκαπέντε μέλη θα απαρτίζεται τελικά η Προανακριτική Επιτροπή Από δεκατρία μέλη θα απαρτίζεται τελικά η Προανακριτική επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα ονόματα των βουλευτών θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, και αφού πρώτα η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει τη νέα σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία δεν θα εκπροσωπούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Η επιτροπή θα αποτελείται από πέντε βουλευτές της ΝΔ, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από έναν βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Η Ολομέλεια της Βουλής κατέληξε στη συναινετική λύση να συμμετέχουν στην Επιτροπή 13 αντί για 15 βουλευτές, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, μετά από ενστάσεις που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στον οποίο κατήγγειλε πως δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς την αναλογική συμμετοχή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν στον κ. Μεϊμαράκη, οι βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, «πρέπει να τηρηθούν πλήρως οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπείται από δύο βουλευτές στην Προανακριτική Επιτροπή και η αξιωματική αντιπολίτευση με τρεις. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι 12μελής ή 15μελής η Επιτροπή, ή 20μελής. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρξει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κομμάτων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής».
Μετά από διαβουλεύσεις του κ. Μεϊμαράκη με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, κατέληξαν στη συναινετική λύση να μειωθεί κατά ένα βουλευτή η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και να μην εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Μεϊμαράκη, «η λύση αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο πρώην υπουργό Οικονομικών, αν ενδεχομένως παραπεμφθεί, να προσβάλει την νομιμότητα της σύνθεσης της Προανακριτικής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ προτείνει για μέλη στην Προανακριτική, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον Κωνσταντίνο Κουτσογιαννακόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή. Το ΠΑΣΟΚ τον Παναγιώτη Ρήγα, η ΔΗ.ΜΑΡ τον Βασίλη Οικονόμου, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον Βασίλη Καπερνάρο, η Χρυσή Αυγή τον Ηλία Κασιδιάρη και το ΚΚΕ τον Σπύρο Χαλβατζή. Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να οριστεί ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση λίγων ημερών.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», είπε ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή να μετατραπεί σε αρένα και πρόσθεσε ότι θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία -όχι κουκούλωμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν θα περιοριστεί στις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά θα ασχοληθεί και με ευθύνες άλλων προσώπων εφόσον προκύψουν. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εντολή από τη Βουλή.
Ακόμη, σημείωσε ότι θα προτείνει η κατάθεση των μαρτύρων να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα, εκτίμησε ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες και ότι πρόθεσή του είναι να έχει παραδοθεί το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός ή οικονομικοί εισαγγελείς ωστόσο αυτό θα είναι αποτελέσει αντικείμενο απόφασης.

eklogika.gr