Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Και τώρα, ο Ομπάμα… επιστρέφει στη Χαβάη (video)

Barack-Obama-White-HouseΜετά τη μεγάλη πολιτική νίκη που πέτυχε ο Λευκός Οίκος, καταφέρνοντας να διασπάσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και έτσι να περάσει και από το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου τη συμφωνία αποφυγής του “δημοσιονομικού γκρεμού” που ψήφισε προχθές με σαρωτική πλειοψηφία η Γερουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει… στη Χαβάη, για να συνεχίσει τις διακοπές του.
Πριν από αυτό όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε δηλώσεις, με τις οποίες ευχαρίστησε και συνεχάρη το Κογκρέσο για τη θετική στάση που κράτησε, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς να μην επιχειρήσουν να δημιουργήσουν και πάλι πρόβλημα με το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος, όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2011, τότε που η υπερδύναμη απειλήθηκε ευθέως με στάση πληρωμών.
“Θέλω να ευχαριστήσω το Κογκρέσο που με την ψήφο του στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων απέτρεψε μια κρίση την οποία δεν θα άντεχε η μεσαία τάξη, και θα έστελνε την οικονομία μας πίσω στην ύφεση. Το μήνυμα που στέλνει η συμφωνία είναι ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί με τρόπο ισοσκελισμένο και ισορροπημένο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά. Η συμφωνία στο Κογκρέσο αποτελεί το πρώτο βήμα”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς να μην δοκιμάσουν και πάλι τις αντοχές του, αναφορικά με το ύψος του χρέους και το όριο δανεισμού, μια μάχη που θα δοθεί την άνοιξη. “Δεν θα ανεχτώ ακόμη μια συζήτηση με το Κογκρέσο αναφορικά με το αν θα εγκρίνουν την πληρωμή των προϋπολογισμών για τους οποίους έχουν ήδη συμφωνήσει. Αν το Κογκρέσο αρνηθεί να δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εξοφλήσει στην ώρα τους αυτούς τους προϋπολογισμούς και τις υποχρεώσεις μας, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικές. Πολύ χειρότερες από έναν δημοσιονομικό γκρεμό”, σχολίασε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ξέχασε να αποδώσει τα εύσημα και στον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για να υπάρξει συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα… αρχίζουν τα όργανα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς ο επικεφαλής του στη Βουλή Έρικ  Κάντορ υπέστη δεινή προσωπική πολιτική ήττα. Ο ίδιος άλλωστε, ψήφισε κατά της συμφωνίας.

Video




ysterografa.gr