Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Απολογισμός 2012: Από εφεδρεία σε… διαθεσιμότητα


Ξεκίνησε με το λυκόφως της εφεδρείας και τελειώνει με το λυκαυγές της περίφημης διαθεσιμότητας: το 2012 που φεύγει είχε πολύ… μνημόνιο στο Δημόσιο αλλά και στους ΟΤΑ με προεξάρχοντες του δήμους που ελέω Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016, εκτός από τη διαθεσιμότητα, είχαν να αντιμετωπίσουν και κάτι ακόμη: τα «λουκέτα» λόγω δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Το χορό τον έσυρε ο Δήμος Αχαρνών.
Ο «παλιός ο χρόνος», ωστόσο, είχε «Καλλικράτη 2», είχε Μέρκελ και Ελληνογερμανική Συνεργασία σε τομείς της Αυτοδιοίκησης, με τους εργαζομένους να αντιδρούν σθεναρά και να κάνουν προγραφές, είχε ένα τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (τον Ιανουάριο) και δύο έκτακτα (ένα τον Αύγουστο και ένα το Δεκέμβριο) για τα οικονομικά, πολύ ΕΣΠΑ και… παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες τελικά δημιουργήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση και η εσωτερική «τρόικα».
Είχε όμως και κάτι πρωτόλειο για τα χρονικά της Αυτοδιοίκησης: το πρώτο γκάλοπ που έχει γίνει ποτέ για δήμους και περιφέρειες. Διενεργήθηκε από την εταιρεία για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης: Τα αποτελέσματα; Αρνητικά για τους αιρετούς, καθώς οι ερωτηθέντες θεωρούν ως «ζώνη της διαφθοράς» τους ΟΤΑ.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

aftodioikisi.gr/