Η γνωστή παροιμία «ο Μάιος μάς έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ» θα μπορούσε να… αλλάξει κατά τι λίγους μήνες για το 2013 και να γίνει «ο Ιανουάριος και η τρόικα μάς έφτασαν, εμπρός βήμα ταχύ» για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στους ΟΤΑ. Στην μεν πρώτη περίπτωση, τον πρώτο μήνα του νέου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, και το Φεβρουάριο να έχουν τοποθετηθεί στις κενές θέσεις του Δημοσίου οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012. Στη δε άλλη περίπτωση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, με λιγότερους πόρους και υπαλλήλους, και φυσικά την Εποπτεία, που μετά τα -ενδεχόμενα λουκέτα- θα γίνει ο Ν.2 «εφιάλτης» τους.
Διαθεσιμότητα – αξιολόγηση ώρα μηδέν
Το 2012 άνοιξε με το… κλείσιμο του κύκλου της εφεδρείας και έκλεισε με το… άνοιγμα του κύκλου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ. Έτσι, το 2013 στο «κάδρο» της διαθεσιμότητας, πέραν των περίπου 2.500 ΙΔΑΧ ΔΕ του 2012 (και τους 800 επίορκους), θα επιχειρηθεί να μπούν και άλλοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν -μετά την αξιολόγηση- να καλύψουν τις 7.500 θέσεις που είναι κενές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το 2013 ως «έτος αξιολόγησης» και ήδη έγινε μείωση κατά άνω του 50% στις δομές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΥΠΕΚΑ· αναμένεται μέχρι τα τέλη Γενάρη 2013 να έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαδικασία σε όλα τα υπουργεία. Άλλωστε, το τριμελές Συμβούλιο που δημιουργήθηκε μετά 14 μήνες αυτή τη δουλειά θα κάνει: να αξιολογήσει ό,τι υπάρχει και κινείται στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως με τη διαθεσιμότητα, ένα νέα άστρο έλαμψε στην πολιτική σκηνή: ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, που λίγο πριν εκπνεύσει το 2012 είπε τη λέξη «απόλυση». Με το δεδομένο, μάλιστα, πως οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι λιγότερες από τους υπαλλήλους που θα κριθούν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αν και επισήμως διεψεύδεται με το επιχείρημα των συνταξιοδοτήσεων, πολλοί φοβούνται ότι το 2013 θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Απολύσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν, νέο κύμα αντιδράσεων από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος με την τρόικα, το μνημόνιο και την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει. Ήδη, με το κλείσιμο του 2012, η ΠΟΕ-ΟΤΑ άλλαξε το αγωνιστικές δράσεις της και μετέφερε τον «ανένδοτο» κατά της διαθεσιμότητας και στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους εργαζομένους να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι: 14 μπλόκα στη διαθεσιμότητα και 3 μπλόκα στους εργαζομένους (σ.σ.: του Πρωτοδικείου Αθηνών).
Να σημειωθεί πως στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ που κέρδισαν την προσωρινή τους παραμονή στις υπηρεσίες τους.
Οικονομικός έλεγχος – κλοιός σε δήμους και περιφέρειες
Το 2013, ανατέλλει για τους ΟΤΑ υπό τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου 3, καθώς μέσω αυτού το «κοντέρ» στις προσλήψεις θα δείχνει μηδέν για τα επόμενα 4 χρόνια, το Παρατηρητήριο – Εποπτεία θα στέκεται ως «Θεία Δίκη» πάνω από τους δήμους και τις περιφέρειες, στην περίπτωση που αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους (με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» μέσω της αύξησης των τελών), ενώ αναμένεται πολλοί ΟΤΑ -όπως ο Δήμος Αχαρνών τον Σεπτέμβριο και παραλίγο άλλοι έξι- να εκπέμψουν SOS λόγω της μείωσης των ΚΑΠ. Πέραν αυτού, το 2013 φέρνει και νέες μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των δήμων (εδώ, για το τι έφερε το Μεσοπρόθεσμο στους δήμους και τις περιφέρειες).
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από δύο Έκτακτα Συνέδρια της ΚΕΔΕ (ένα τον Αύγουστο και ένα το Δεκέμβρη), μια «βόμβα» των δημάρχων ότι δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και δώρο Χριστουγέννων, και αφού πήραμε την περιβόητη δόση – μαμούθ (εδώ, οι λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης) έδωσε ότι χρωστούσε το κράτος (μαζί και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το συμψηφισμό των χρεών με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) στους δήμους, ζητώντας τους όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: «δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».
Κοινωνική πολιτική από δήμους και περιφέρειες
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, με τους δήμους και τις περιφέρειες να κληθούν εκ νέου να… ασκήσουν την κοινωνική πολιτική στη θέση του κράτους. Ήδη, από το 2012, με την αρωγή πολιτών, αλλά και της Εκκλησίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν 3.000 δομές / κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας [παιδικοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, λαχανόκηποι, τράπεζα χρόνου, δωρεάν διανομή τροφίμων, κίνημα κατά των μεσαζόντων, Βοήθεια στο Σπίτι (που «μεταμορφώνεται» σε «Φροντίδα κατ' Οίκον» το 2013), ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, κοινωνικά φροντιστήρια κτλ.], στις οποίες καθημερινά εξυπηρετούνται πάνω από 450.000 πολίτες.
«Εναρμόνιση» παιδικών – ευρωπαϊκού προγράμματος μέσω… Ελεγκτικού
Κανονικά θα προχωρήσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στη δωρεάν φοίτηση / φιλοξενία 60.000 νηπίων στους παιδικούς, βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, μετά το πράσινο φως από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ανέτρεψε απόφαση του Ζ” Κλιμακίου, σύμφωνα με την οποία ακύρωνε το πρόγραμμα λόγω παρατυπιών. Με τη απόφαση της ολομέλειας, πέραν της αποφυγής της κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να προκληθεί ένας τιναζόταν το πρόγραμμα στον αέρα, διασώθηκαν 145 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους· τελευταία ημέρα του 2012, δε, το ΥΠΕΣ επιδότησε για το πρόγραμμα το φορέα υλοποίησής του, την ΕΕΤΑΑ, με 52,5 εκατ. ευρώ.
«Βοήθεια» στη… Φροντίδα
Ένα άλλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το τρέχον έτος, και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, είναι και το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ” Οίκον», η διάδοχος κατάσταση του «Βοήθεια στο σπίτι» (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 60 εκατ. ευρώ και η παράτασή του με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέχρι 31/03/2013).
Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους ως προς τους όρους και τα κριτήρια του νέου προγράμματος: ενώ το πρώτο, το «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτει όλους τους ηλικιωμένους και όλους όσοι έχουν ανάγκη για φροντίδα, το «Φροντίδα κατ” Οίκον» θέτει… ασφαλιστική κάλυψη. Η ΚΕΔΕ έχει προτείνει να ενταχθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που διαβιούν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να συμπεριληφθούν ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτου ηλικίας, με χρόνια προβλήματα υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ αυτών.
Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΔΚΜ 70.000 από τους 80.000 ωφελουμένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δηλαδή οι 7 στους 8, θα μείνουν εκτός της διάδοχης κατάστασης «Φροντίδα κατ” οίκον», αλλά και οι 3.740 εργαζόμενοι στο δρόμο.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των ωφελουμένων του προγράμματος «Φροντίδα κατ” Οίκον», αφού πρώτα μελετηθούν τα στοιχεία από την πρώτη φάση της εφαρμογής του.
Ελλάδα – Γερμανία… Συμμαχία!
Το 2013, αναμένεται να φέρει και… περισσότερη ελληνογερμανική συνεργασία μεταξύ ελλήνων και γερμανών αυτοδιοικητικών σε τομείς όπως η τοπική απασχόληση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση, η ανακύκλωση, η ανάπτυξη αγροτικών περιοχών και η συνεργασία μαρτυρικών πόλεων. Το δρόμο αυτό άνοιξε ουσιαστικά η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση-DGV III της Θεσσαλονίκης, ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, και φυσικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την επίσκεψή της στη χώρα μας.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να είναι έντονες, καθώς θεωρούν πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα από τα παράθυρα της εισόδου των ιδιωτών στις δημοτικές υπηρεσίες. Άλλωστε, το 2012, στον τομέα αυτό, σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο λόγω των προπηλακισμών δημάρχων και του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη όσο για τις προγραφές δημάρχων που έκανε.
ΕΣΠΑ: Τρεχάτε ποδαράκια μου για τους περιφερειάρχες
Η χρονιά που ξεκίνησε χθες όμως είναι και η (τυπικά, καθώς υπάρχει το ν+2) τελεταία για το ΕΣΠΑ τόσο των υπουργείων όσο και των περιφερειών. Ειδικά δε οι περιφερειάρχες, καθότι έχουν μπροστά τους, όπως και οι δήμαρχοι, τις εκλογές του Ιουνίου του 2014, θα πρέπει να επιδείξουν πραγματική απορροφητικότητα (ήτοι συμβασιοποιήσεις και, κυρίως, πληρωμές) η οποία σημαίνει έργα και ανάπτυξη για την περιφέρεια.
Διαθεσιμότητα – αξιολόγηση ώρα μηδέν
Το 2012 άνοιξε με το… κλείσιμο του κύκλου της εφεδρείας και έκλεισε με το… άνοιγμα του κύκλου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ. Έτσι, το 2013 στο «κάδρο» της διαθεσιμότητας, πέραν των περίπου 2.500 ΙΔΑΧ ΔΕ του 2012 (και τους 800 επίορκους), θα επιχειρηθεί να μπούν και άλλοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν -μετά την αξιολόγηση- να καλύψουν τις 7.500 θέσεις που είναι κενές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το 2013 ως «έτος αξιολόγησης» και ήδη έγινε μείωση κατά άνω του 50% στις δομές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΥΠΕΚΑ· αναμένεται μέχρι τα τέλη Γενάρη 2013 να έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαδικασία σε όλα τα υπουργεία. Άλλωστε, το τριμελές Συμβούλιο που δημιουργήθηκε μετά 14 μήνες αυτή τη δουλειά θα κάνει: να αξιολογήσει ό,τι υπάρχει και κινείται στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί πως με τη διαθεσιμότητα, ένα νέα άστρο έλαμψε στην πολιτική σκηνή: ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, που λίγο πριν εκπνεύσει το 2012 είπε τη λέξη «απόλυση». Με το δεδομένο, μάλιστα, πως οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι λιγότερες από τους υπαλλήλους που θα κριθούν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αν και επισήμως διεψεύδεται με το επιχείρημα των συνταξιοδοτήσεων, πολλοί φοβούνται ότι το 2013 θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Απολύσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν, νέο κύμα αντιδράσεων από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος με την τρόικα, το μνημόνιο και την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει. Ήδη, με το κλείσιμο του 2012, η ΠΟΕ-ΟΤΑ άλλαξε το αγωνιστικές δράσεις της και μετέφερε τον «ανένδοτο» κατά της διαθεσιμότητας και στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους εργαζομένους να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι: 14 μπλόκα στη διαθεσιμότητα και 3 μπλόκα στους εργαζομένους (σ.σ.: του Πρωτοδικείου Αθηνών).
Να σημειωθεί πως στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ που κέρδισαν την προσωρινή τους παραμονή στις υπηρεσίες τους.
Οικονομικός έλεγχος – κλοιός σε δήμους και περιφέρειες
Το 2013, ανατέλλει για τους ΟΤΑ υπό τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου 3, καθώς μέσω αυτού το «κοντέρ» στις προσλήψεις θα δείχνει μηδέν για τα επόμενα 4 χρόνια, το Παρατηρητήριο – Εποπτεία θα στέκεται ως «Θεία Δίκη» πάνω από τους δήμους και τις περιφέρειες, στην περίπτωση που αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους (με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» μέσω της αύξησης των τελών), ενώ αναμένεται πολλοί ΟΤΑ -όπως ο Δήμος Αχαρνών τον Σεπτέμβριο και παραλίγο άλλοι έξι- να εκπέμψουν SOS λόγω της μείωσης των ΚΑΠ. Πέραν αυτού, το 2013 φέρνει και νέες μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των δήμων (εδώ, για το τι έφερε το Μεσοπρόθεσμο στους δήμους και τις περιφέρειες).
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από δύο Έκτακτα Συνέδρια της ΚΕΔΕ (ένα τον Αύγουστο και ένα το Δεκέμβρη), μια «βόμβα» των δημάρχων ότι δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και δώρο Χριστουγέννων, και αφού πήραμε την περιβόητη δόση – μαμούθ (εδώ, οι λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης) έδωσε ότι χρωστούσε το κράτος (μαζί και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το συμψηφισμό των χρεών με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) στους δήμους, ζητώντας τους όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: «δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».
Κοινωνική πολιτική από δήμους και περιφέρειες
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, με τους δήμους και τις περιφέρειες να κληθούν εκ νέου να… ασκήσουν την κοινωνική πολιτική στη θέση του κράτους. Ήδη, από το 2012, με την αρωγή πολιτών, αλλά και της Εκκλησίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν 3.000 δομές / κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας [παιδικοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, λαχανόκηποι, τράπεζα χρόνου, δωρεάν διανομή τροφίμων, κίνημα κατά των μεσαζόντων, Βοήθεια στο Σπίτι (που «μεταμορφώνεται» σε «Φροντίδα κατ' Οίκον» το 2013), ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, κοινωνικά φροντιστήρια κτλ.], στις οποίες καθημερινά εξυπηρετούνται πάνω από 450.000 πολίτες.
«Εναρμόνιση» παιδικών – ευρωπαϊκού προγράμματος μέσω… Ελεγκτικού
Κανονικά θα προχωρήσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στη δωρεάν φοίτηση / φιλοξενία 60.000 νηπίων στους παιδικούς, βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, μετά το πράσινο φως από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ανέτρεψε απόφαση του Ζ” Κλιμακίου, σύμφωνα με την οποία ακύρωνε το πρόγραμμα λόγω παρατυπιών. Με τη απόφαση της ολομέλειας, πέραν της αποφυγής της κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να προκληθεί ένας τιναζόταν το πρόγραμμα στον αέρα, διασώθηκαν 145 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους· τελευταία ημέρα του 2012, δε, το ΥΠΕΣ επιδότησε για το πρόγραμμα το φορέα υλοποίησής του, την ΕΕΤΑΑ, με 52,5 εκατ. ευρώ.
«Βοήθεια» στη… Φροντίδα
Ένα άλλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το τρέχον έτος, και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, είναι και το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ” Οίκον», η διάδοχος κατάσταση του «Βοήθεια στο σπίτι» (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 60 εκατ. ευρώ και η παράτασή του με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέχρι 31/03/2013).
Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους ως προς τους όρους και τα κριτήρια του νέου προγράμματος: ενώ το πρώτο, το «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτει όλους τους ηλικιωμένους και όλους όσοι έχουν ανάγκη για φροντίδα, το «Φροντίδα κατ” Οίκον» θέτει… ασφαλιστική κάλυψη. Η ΚΕΔΕ έχει προτείνει να ενταχθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που διαβιούν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να συμπεριληφθούν ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτου ηλικίας, με χρόνια προβλήματα υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ αυτών.
Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΔΚΜ 70.000 από τους 80.000 ωφελουμένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δηλαδή οι 7 στους 8, θα μείνουν εκτός της διάδοχης κατάστασης «Φροντίδα κατ” οίκον», αλλά και οι 3.740 εργαζόμενοι στο δρόμο.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των ωφελουμένων του προγράμματος «Φροντίδα κατ” Οίκον», αφού πρώτα μελετηθούν τα στοιχεία από την πρώτη φάση της εφαρμογής του.
Ελλάδα – Γερμανία… Συμμαχία!
Το 2013, αναμένεται να φέρει και… περισσότερη ελληνογερμανική συνεργασία μεταξύ ελλήνων και γερμανών αυτοδιοικητικών σε τομείς όπως η τοπική απασχόληση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση, η ανακύκλωση, η ανάπτυξη αγροτικών περιοχών και η συνεργασία μαρτυρικών πόλεων. Το δρόμο αυτό άνοιξε ουσιαστικά η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση-DGV III της Θεσσαλονίκης, ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, και φυσικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την επίσκεψή της στη χώρα μας.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να είναι έντονες, καθώς θεωρούν πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα από τα παράθυρα της εισόδου των ιδιωτών στις δημοτικές υπηρεσίες. Άλλωστε, το 2012, στον τομέα αυτό, σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο λόγω των προπηλακισμών δημάρχων και του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη όσο για τις προγραφές δημάρχων που έκανε.
ΕΣΠΑ: Τρεχάτε ποδαράκια μου για τους περιφερειάρχες
Η χρονιά που ξεκίνησε χθες όμως είναι και η (τυπικά, καθώς υπάρχει το ν+2) τελεταία για το ΕΣΠΑ τόσο των υπουργείων όσο και των περιφερειών. Ειδικά δε οι περιφερειάρχες, καθότι έχουν μπροστά τους, όπως και οι δήμαρχοι, τις εκλογές του Ιουνίου του 2014, θα πρέπει να επιδείξουν πραγματική απορροφητικότητα (ήτοι συμβασιοποιήσεις και, κυρίως, πληρωμές) η οποία σημαίνει έργα και ανάπτυξη για την περιφέρεια.