Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι Ρεπουμπλικ​ανοί ζητούν τροποποίησ​η της συμφωνίας

Eric-Cantor
Στην Ιστορία της αμερικανικής πολιτικής, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταγραφεί ως το Grand Old Party. Με σημαντική συμβολή στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό των δομών της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, παρόλο που είναι εκ φύσεως και ιδεολογίας συντηρητικοί.
Το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βέβαια… δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ούτε καν του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Είναι ένα κόμμα χειρότερο και από εκείνο που στήριξε και… φόρτωσε στον σβέρκο του πλανήτη για οκτώ χρόνια τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Και το αποδεικνύει με τη στάση που κρατά στο θέμα της οικονομίας.
Παραδομένοι σχεδόν ολοκληρωτικά στα χέρια του ακραίου Tea Party, τον Αύγουστο του 2011 κόντεψαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε στάση πληρωμών, όταν αρνούνταν επί πολλές εβδομάδες να συναινέσουν σε αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας.
Χθες, τους… ξέφυγε η κατάσταση στη Γερουσία, εκεί όπου υπάρχει το πιο “σοβαρό” τμήμα του κόμματος, το οποίο και συμφώνησε με τους Δημοκρατικούς για να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικές γκρεμός”. Σήμερα ωστόσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βγάζουν και πάλι τον χειρότερο εαυτό τους.
Ο επικεφαλής τους, Έρικ Κάντορ, εκπρόσωπος του Tea Party, που ουσιαστικά κρατά όμηρο τον Τζον Μπένερ, Ρεπουμπλικανό και επικεφαλής της Βουλής, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη συμφωνία της Γερουσίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται διαιρεμένοι, καθώς υπάρχει μια ομάδα βουλευτών, περισσότερο φιλελεύθερων, που δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία.
Αν οι Ρεπουμπλικανοί “σπάσουν” στα δυο, πιθανότατα η συμφωνία θα εγκριθεί, με τις ψήφους των… ανταρτών και φυσικά των Δημοκρατικών. Θα είναι ωστόσο μια πρωτόγνωρη εξέλιξη για τη σύγχρονη πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ. Και θα δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση σε ένα Κογκρέσο το οποίο ήδη βρίσκεται σε σύγχυση.
Ο επικεφαλής της Βουλής Τζον Μπένερ από την πλευρά του, επίσης Ρεπουμπλικανός, άφησε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης να εννοηθεί ότι δεν είναι υπέρ της συμφωνίας, δεν έδειξε ωστόσο και διατεθειμένος να τη μπλοκάρει, αφήνοντας τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αποφασίσουν μόνοι τους.
Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ψηφίσει καν, ή ψηφίσει αρνητικά, η χθεσινή συμφωνία στη Γερουσία θα χάσει την ισχύ της μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όταν και θα λήξει η θητεία του συγκεκριμένου Κογκρέσου.
Με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαιρεμένο, το κλειδί της νίκης για τον Λευκό Οίκο βρίσκεται στο πόσους “αντάρτες” θα καταφέρει να αποσπάσει, ώστε να προστεθούν στη μειοψηφία των Δημοκρατικών.

ysterografa.gr