Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

(Κι όμως…) η Βόρεια Κορέα προτείνει ειρήνη στη Νότια

kim-Jong-Un
Υπό προϋποθέσεις, και ανάλογα με το πως θα εξελιχτεί η υπόθεση, θα μπορούσε και να είναι η είδηση της χρονιάς, από την πρώτη κιόλας μέρα του 2013. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του λοιπόν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίστηκε για πρώτη φορά να… κλείνει το μάτι στη Νότια Κορέα, μιλώντας για δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να εμπεδωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και ειρήνης ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκεται… τεχνητά ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης μετά την πολεμική αναμέτρηση του 1950-53, και το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν προκάλεσε αίσθηση και ευχάριστη έκπληξη, μιας και δεν υπήρχαν ενδείξεις πως σκόπευε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
“Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι αυτή η διαίρεση δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε πολέμους. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις διαφορές μας”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή στο μήνυμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν, το οποίο ήδη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων. Και κυρίως των ΗΠΑ.

ysterografa.gr