Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ριζικές αλλαγές στις τάξεις του Λυκείου από τη νέα σχολική χρόνια

sxoleio-3
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Ο σχετικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους και θα αφορά μόνος τις τρεις τάξεις του Λυκείου και όχι στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», οι αλλαγές θα εστιάζονται κυρίως σε ότι αφορά τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και την ελάφρυνση των μαθητών από τα πολλά μαθήματα, ώστε να μπορούν να κατανοούν την ύλη, να αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις και να μη μένουν στην παπαγαλία.Η Ελληνική Γλώσσα (νέα και αρχαία, λογοτεχνία), η Ιστορία και τα Μαθηματικά θα είναι ο κορμός των μαθημάτων γενικής παιδείας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές ανά τάξη θα είναι οι εξής:
Α’ Λυκείου: Θα είναι τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας στην οποία ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα μειωθεί στα 8 από 16 που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με συγχώνευση μαθημάτων. Παράλληλα μαθήματα όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα μεταφερθούν στη Β και στη Γ’ Λυκείου. Η «ερευνητική εργασία» πιθανότατα θα παραμείνει καθώς θεωρείται πετυχημένη.
Β’ Λυκείου: Η τάξη αυτή θα παρέχει γενική παιδεία αλλά θα δίνει και μια βάση ώστε να μπορεί ο μαθητής να επιλέξει αργότερα την κατεύθυνση που επιθυμεί. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα για να είναι λιγότερος ο φόρτος των μαθητών. Τώρα διδάσκονται και εξετάζονται 17 μαθήματα, αλλά ο αριθμός θα φτάσει στα 11 με 12. Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μαθήματα επιλογής από κάθε κατεύθυνση χωρίς να θεωρείται οριστική η επιλογή κατεύθυνσης.
Γ’ Λυκείου: Η τελευταία τάξη του Λυκείου θα είναι εκείνη στην οποία ο μαθητής θα επιλέγει και θα ακολουθεί την κατεύθυνση του. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα από τα 16 στα 10.
Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στην εξεταστέα ύλη, η οποία δεν θα ορίζεται πλέον με σελίδες αλλά θεματικές ενότητες.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗ / ysterografa.gr