Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ο Τσίπρας… στα χνάρια του Βενιζέλου

Το Ζάππειο είναι ένας χώρος έμπλεος συμβολισμών για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η επιλογή του από τους πολιτικούς ως βήμα διάχυσης των ιδεών τους στην κοινωνία, έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημειολογία.
Στο Ζάππειο, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής… μάντρωσε πριν από τρεις δεκαετίες την τότε πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, για να συνοδεύσουν οι ηγέτες με το παρατεταμένο χειροκρότημά τους την υποδοχή της Ελλάδας στους κόλπους της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στο Ζάππειο, ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε την κεντρική προεκλογική ομιλία του, λίγες ώρες πριν η βάση της Νέας Δημοκρατίας τον αναδείξει αρχηγό της Παράταξης. Και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλέον, στον ίδιο χώρο, παρουσίασε την εναλλακτική πρότασή του για την έξοδο από την κρίση, μετά και πέρα από το Μνημόνιο της εθνικής ύφεσης.
Στο Ζάππειο βέβαια έχουν καταγραφεί και… ατυχείς στιγμές. Με κορυφαία όλων, τη σπουδή του Ευάγγελου Βενιζέλου, το βράδυ των χαμένων για το ΠΑΣΟΚ εκλογών του 2007, να θέσει θέμα ηγεσίας. Με αποτέλεσμα, αντί ο ευρισκόμενος στην έξοδο από την ηγεσία Γιώργος Παπανδρέου να ηττηθεί πανηγυρικά, να επανεκλεγεί… πανηγυρικά επίσης, καθώς συσπείρωσε γύρω του όσους ενοχλήθηκαν, ή και τρόμαξαν ακόμη, από τη στρατηγική του τότε δελφίνου και μετέπειτα διαδόχου του.
Στο Ζάππειο θα βρεθεί το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Για την καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη των πολιτικών αρχηγών. Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της Κυριακής. Κρίνοντας από τον απόηχο της ομιλίας στην Αθηναϊδα, εκεί όπου ο πρόεδρος του κόμματος με τις συνιστώσες παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμά του, απόψε στο Ζάππειο, έχει συγκριτικά περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει τον δρόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μια εξέλιξη με σημειολογικό απόηχο, από τη στιγμή που για τους περισσότερους ψηφοφόρους αλλά και στελέχη που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ το 2009, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους εκφράζει περισσότερο σε σχέση με τον διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος. Και… τρομάζει όλους τους υπόλοιπους. Όπως ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ του 2007 στο Ζάππειο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr