Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ «ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» & ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΦΩΤΗ Π. ΚΑΛΥΒΑ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε, τελικά από την ψήφο των Ελλήνων στις 17 Ιουνίου θα καθοριστεί αν θα επιλέξουμε... ευρώ ή δραχμή;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα οδηγηθούμε στο να επιλέξουμε εμείς την έξοδο από την Ευρωζώνη, γιατί η Ευρώπη δεν πρόκειται να πάρει τέτοια πρωτοβουλία. Οι ευθύνες είναι δικές μας και πρέπει να τις αναλάβουμε, κρατώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ωστόσο, προβάλλει μπροστά μας μια μεγάλη απειλή. Ή θα μείνουμε στην Ευρώπη, ή θα γυρίσουμε πίσω στο μίζερο βαλκανικό μας παρελθόν, με κυρίαρχη τη φτώχεια και την απόγνωση, τινάζοντας στον αέρα ιστορικές κατακτήσεις, όπως είναι το κοινωνικό μας κράτος, η συνοχή μας και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή που μας περιμένει και πρέπει με κάθε τρόπο αυτό να το αποφύγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε για την ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας μετά τις εκλογές;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχώ για την ανευθυνότητα που συνοδεύουν τις θέσεις όλων εκείνων που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και ακολουθούν το δρόμο του λαϊκισμού. Ωστόσο, έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες, έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και θα βάλουν φραγμό στην πορεία προς την καταστροφή. Θα δώσουν δύναμη στη Νέα Δημοκρατία, ώστε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και με εθνική στρατηγική, θα ξαναβρεί η πατρίδα μας τον προσανατολισμό και την προοπτική της. Ένας δρόμος δύσβατος αλλά στο βάθος αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στις εκλογές αν αναδειχθεί πρώτη η Ν.Δ., με ποια κόμματα θα συνεργασθεί;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών, με διαφορά αισθητή από το δεύτερο κόμμα, που θα της επιτρέψει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εθνικού πλαισίου συνεννόησης.
Το πλαίσιο συνεργασίας είναι πάντα προγραμματικό και στηρίζεται σε μια βασική αρχή. Αυτή της αδιαπραγμάτευτης προσήλωσής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ. Από εκεί και πέρα, η διαμόρφωση των άλλων προγραμματικών θέσεων θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και διαβουλεύσεων. Ένα κοινό πρόγραμμα δεν είναι δύσκολο να εκπονηθεί, αν συνειδητοποιήσουμε όλοι τον κοινό σκοπό. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να καλύψουμε όλο το φάσμα των αναγκών της χώρας μας. Μπορούμε να εκλογικεύσουμε και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, να καταρτίσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα, να δουλέψουμε πάνω σ΄ αυτό και να καθορίσουμε με σαφήνεια τους πολιτικούς στόχους της διακυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι θα σημαίνει για τη χώρα μας η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου που λέει ο κ. Τσίπρας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άμεση παύση των διαπραγματεύσεων και εξώθησή μας να εγκαταλείψουμε τη ζώνη του ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση του, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας προβληματίζουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Δείχνουν προκατάληψη, αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος. Συνάμα δε και κακή εκτίμηση των γεωπολιτικών συνθηκών και των όρων ασφαλείας της χώρας μας, που στην σημερινή εποχή είναι πολύπλοκοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ΝΑΤΟ, παραγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην εθνική μας ασφάλεια αλλά και στον σταθεροποιητικό και σταθερό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και βέβαια, η απουσία της οικονομικής διπλωματίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ας έρθουμε στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που με οξύτατο τρόπο αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια η Πάτρα. Ποια είναι η θέση σας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο κίνδυνος είναι αισθητός και ορατός για τους Έλληνες πολίτες σε κάθε βήμα τους. Η Ελλάδα που γνωρίσαμε εμείς ως παιδιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να ξαναδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Για αυτό και θα με ακούσατε πριν από λίγες ημέρες, όταν επισκέφθηκα την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών να λέω, ότι όροι και έννοιες απαγορευμένες τις τελευταίες δεκαετίες στο δημόσιο πολιτικό λόγο, όπως νόμος και τάξη, επανέρχονται.
Η Ελλάδα θα βρει και πάλι την κοινωνική της ασφάλεια, γιατί αυτό είναι πάνω από όλα το προαπαιτούμενο για τη κοινωνική της συνοχή, αλλά είναι και μία έμπρακτη απόδειξη ότι οι θεσμοί του κράτους λειτουργούν.
Θεσμοί του κράτους όμως οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες αμφισβητούνται, προπηλακίζονται κάτω από συνθήματα όπως, απείθεια και  ανυπακοή.
Καμία Πολιτεία, κανένα κράτος, καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν υπάρχουν αυτές οι βασικές αρχές που θα εμπεδώνουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Και εδώ έρχομαι ακριβώς στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Είμαστε μία δίκαιη, δημοκρατική κοινωνία. Με ανοιχτές τις πύλες της για όλους εκείνους που θα ήθελαν να έρθουν εδώ, νόμιμα να ασκήσουνε το δικαίωμά  τους στη ζωή και στη προσπάθεια, σεβόμενοι αυτή τη χώρα.
Όπως δικοί μας, εκατομμύρια συμπατριώτες μας, σε αλλοτινούς καιρούς, πήραν το δρόμο για τη ξενιτιά και εκεί σήμερα διαπρέπουν και ξεχωρίζουν διακρινόμενοι σε όλους τους τομείς, γιατί ακριβώς οι ίδιοι πρώτοι σεβάστηκαν τις χώρες που τους υποδέχθηκαν.
Τη λαθρομετανάστευση όμως θα τη χτυπήσουμε στη καρδιά της. Όλα όσα έχουν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο του κόμματός μας, πρέπει να ξέρετε ότι αποτελούν πλέον επίσημο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος από την επόμενη μέρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η Πάτρα, χωρίς σύγχρονη οδική σύνδεση με τον ζωτικό της χώρο, δηλαδή την Δυτική Ελλάδα και τη Πελοπόννησο, αλλά και χωρίς σύγχρονη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με την πρωτεύουσα, χωρίς δίκτυο φυσικού αερίου και χωρίς εμπορικό λιμάνι, αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να καταστεί κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, εκμεταλλευόμενη την φυσική της θέση. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να μιλάμε για ανάπτυξη και τι σκοπεύει να κάνει η ΝΔ για να σπάσει την «απομόνωση» της περιοχής;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Είμαι από αυτούς που επισκέπτονται την Πάτρα πολύ συχνά και με τις όποιες ιδιότητές μου κάθε φορά έβλεπα να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα της οδικής σύνδεσης με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με την Αθήνα και με τα χιλιάδες εικονοστάσια καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής να θυμίζουν τις ευθύνες της πολιτείας. Ο πιο συζητημένος δρόμος της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και η διάθεση των κονδυλίων που έχουν ήδη εγκριθεί, θα ανοίξει και πάλι τα εργοτάξια και η εθνική οδός θα συμβάλλει και στην οδική ασφάλεια αλλά και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος. Ένα έργο που είναι στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάρα πολλοί, Έλληνες και ξένοι, υποστηρίζουν πως η Πάτρα διαθέτει ένα «υπερόπλο» στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, που δεν είναι άλλο από τον Πολιούχο της, Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος ως Άγιος και Προστάτης χριστιανικών λαών σε ανατολή και δύση (Ρωσία, Σκωτία, κλπ) θα μπορούσε να καταστεί πόλος προσέλκυσης εκατοντάδων χιλιάδων πιστών στην πόλη που έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε. Ποια είναι η άποψή σας και πως θα μπορούσε η κυβέρνηση της ΝΔ να συμβάλλει στην ανάδειξη αυτού του θρησκευτικού «θησαυρού», ενισχύοντας παράλληλα το κύμα του θρησκευτικού τουρισμού προς την Ελλάδα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα πέραν των άλλων αναπτυξιακών της δυνατοτήτων η Πάτρα μπορεί να αξιοποιήσει και την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού. Οι γνωστοί στον ορθόδοξο κόσμο θρησκευτικοί της θησαυροί έχουν μείνει αναξιοποίητοι. Και σας θυμίζω ότι με την ιδιότητα μου του τότε Υπουργού Τουρισμού είχα θέσει το θέμα στις τότε επισκέψεις μου στη Ρωσία. Με θετική ανταπόκριση. Σε συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας θα τον συμπεριλάβει.