Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Μια… περίεργη συνάντηση... Το μέλλον ξεκίνησε

Σε μια εποχή στην οποία η επικοινωνία έχει προ πολλού υποκαταστήσει την πολιτική ως πράξη και θεωρία, κάθε παρέμβαση, πρωτοβουλία, ενέργεια, ακόμη και συνάντηση, έχει τη σημειολογική σημασία της.
Σήμερα, ο Λουκάς Παπαδήμος παραδίδει ουσιαστικά τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, και μετατρέπεται από μεταβατικό σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του, η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών και πιθανότατα ένα τηλεοπτικό διάγγελμα απολογισμού της διαδρομής των τελευταίων μηνών, συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική ατζέντα.
Στο περιθώριο του παραπάνω βεβαρημένου προγράμματος ωστόσο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός έχει ακόμη μια… περίεργη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρωί θα δεχθεί τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Κρίστοφερ Σμαρτ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.
Η συνάντηση δεν μπορεί να ειδωθεί με… ανώφελη διάθεση. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας σε βαθιά κρίση, που αντιμετωπίζει εγγενή δυσκολία να πείσει τις αγορές ότι αξίζει να την εμπιστευτούν ξανά, και έχει ουσιώδη παράπονα από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της, συναντάται με τον υφυπουργό Οικονομικών της μοναδικής εναπομείνασας υπερδύναμης.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθε άλλο παρά έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να συνδράμουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, και συνολικά της ευρωζώνης, προφανώς με τα κατάλληλα… ανταλλάγματα. Μια συνάντηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ   

Το μέλλον ξεκίνησεΣτο τέλος του δρόμου φτάνει σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος, που συναντάται με τον Κάρολο Παπούλια και συγκαλεί το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της μεταβατικού χαρακτήρα πρωθυπουργίας του.
Ο άλλοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκίνησε τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου με την εκκωφαντική διευκρίνιση από τον ίδιο ότι «δεν είναι πολιτικός», σήμερα ωστόσο που πέφτει η αυλαία, έχει κουραστεί να διαβάζει και να ακούει σενάρια περί εμπλοκής του στην «πραγματική» πολιτική.
Η διαδρομή του κ. Παπαδήμου από το ένα άκρο… σχεδόν στο άλλο, είναι ενδεικτική της κατάστασης σύγχυσης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Και εξηγεί επαρκώς γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, όπως έλεγε ο Ελύτης.
Να αφήσει πίσω της τους αποπροσανατολισμούς που αποδείχτηκαν μοιραίοι, και αντί να ρίξει στο ανάθεμα την πολιτική, να επιχειρήσει να την επανακαλύψει. Με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέα αισθητική. Όχι με… outsourcing σε τεχνοκράτες.

MANOΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

 statesmen.gr