Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Οι αγρότες πληρώνουν την ανευθυνότητα

Επιστολή προς τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής του αγροτικού Φ.Π.Α. απέστειλε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η πολιτική του ποδαριού που ακολουθήθηκε επί δύο χρόνια από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε θέματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων αποκαλύπτει σήμερα την ανευθυνότητα και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών στον ακρωτηριασμό της δημόσιας διοίκησης. Παρ΄όλες τις αντιρρήσεις που με κάθε μέσο εκφράσαμε στα λουκέτα ή την υποβάθμιση τοπικών Εφοριών, η Κυβέρνηση έμεινε ανυποχώρητη. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της εμμονής, με πρώτα θύματα τους αγρότες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ. να παραλάβουν τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις των αγροτών, μαζί με τα αντίστοιχα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια, δελτία αποστολής και λοιπά, φορολογικές δηλώσεις και Ε9, δηλώσεις καλλιέργειας και άλλα. Έπειτα οφείλουν να διεξάγουν προληπτικούς ελέγχους, διασταυρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να καθοριστεί και να καταβληθεί το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ σε κάθε παραγωγό. Αυτό σημαίνει ότι οι Ενώσεις θα πρέπει να παραδώσουν στοιχεία για όλα τους τα μέλη και στη συνέχεια οι Δ.Ο.Υ. να τα ελέγξουν.
 Πλην όμως στην Κορινθία, έπειτα από τη σάρωση της δημόσιας διοίκησης, η μοναδική Δ.Ο.Υ. που διαθέτει Τμήμα Ελέγχου είναι η Δ.Ο.Υ. Κορίνθου. Οι Εφορίες Δερβενίου και Νεμέας έχουν καταργηθεί ολοσχερώς και οι Δ.Ο.Υ. Ξυλοκάστρου και Κιάτου δεν διαθέτουν πλέον Τμήμα Ελέγχου. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι το σύνολο των αιτήσεων του Νομού μου θα καταλήξουν στη Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, η οποία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί  εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στον φόρτο. Εφόσον συμβεί αυτό, η διαδικασία θα διαρκέσει το λιγότερο τέσσερις μήνες και οι παραγωγοί μας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, θα δεχθούν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
 Επειδή είναι απολύτως κρίσιμο να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα, πρότεινα με επιστολή μου στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου τρεις λύσεις. Η πρώτη είναι να οριστεί ένας αριθμός αιτήσεων από κάθε αγροτική Ένωση για δειγματοληπτικό έλεγχο και οι υπόλοιπες αιτήσεις να διεκπεραιωθούν άμεσα. Η δεύτερη είναι να καταβληθεί η επιστροφή που προκύπτει ότι αναλογεί σε κάθε παραγωγό, εφόσον πρόκειται για ποσά μέχρι ένα ύψος, και οι προληπτικοί έλεγχοι να μετατεθούν χρονικά. Δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς αυτές οι διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν. Η τρίτη είναι να δοθεί έγγραφη οδηγία στις Εφορείες, οι οποίες δεν διαθέτουν πλέον Τμήματα Ελέγχου, προκειμένου να τους αποδοθεί η αρμοδιότητα ελέγχου των αιτήσεων και να εκδώσουν ημερήσια διαταγή ώστε να διαθέσουν υπαλλήλους προς τον σκοπό αυτό – ωστόσο αυτή η λύση δεν καλύπτει Δ.Ο.Υ. οι οποίες έχουν καταργηθεί.
 Είναι βέβαιο ότι οι αγρότες μας δεν πρόκειται να κάνουν Πάσχα έχοντας στο χέρι τα χρήματα που τους οφείλονται. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να επανορθώσει πλέον αυτό το κακό, μπορεί όμως να προλάβει μία καταστροφική τετράμηνη καθυστέρηση. Είναι βέβαιο ότι σκοπός του Υπουργείου είναι ακριβώς να καθυστερήσει τις επιστροφές. Καλώ το Υπουργείο να εγκαταλείψει αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση και να επιστρέψει εδώ και τώρα τον ΦΠΑ στους αγρότες.»